Corporate

Welkom op het corporate onderdeel van onze website

Hier wil VVV Zuid-Limburg u graag uitgebreider informeren over de organisatie, haar doelen, activiteiten en gezichten in de markt. Wat doet de VVV Zuid-Limburg nu precies en wat is haar doel en missie. En wat kan VVV Zuid-Limburg betekenen voor ondernemers, gasten, inwoners en journalisten. Zo kunt u hier de digitale nieuwsbrief ‘Noviteiten’ lezen, het Marketing-activiteitenplan downloaden en de nieuwste persberichten bekijken. Voor bovengenoemde onderwerpen verwijzen wij u graag naar de kopjes ‘Over VVV Zuid-Limburg’ en ‘Pers & PR. Lees hieronder meer over de historie van VVV Zuid-Limburg, al 130 jaar.

VVV Zuid-Limburg

1. Over VVV Zuid-Limburg

Over VVV Zuid-Limburg Hier vindt u meer informatie over de organisatie, haar doelen en activiteiten. Wat doet VVV Zuid-Limburg nu precies en wat is haar doel en missie. En wat kan VVV Zuid-Limburg betekenen voor ondernemers, gasten en inwoners.

2. Uw contactpersonen

Uw contactpersonen Kijk op deze pagina voor uw contactpersonen binnen VVV Zuid-Limburg.

3. Pers & PR

Pers & PR Kijk hier voor persinformatie over het gebied.

4. Uw toeristisch-recreatieve partner in de regio!

Uw toeristisch-recreatieve partner in de regio! Het kan zeker de moeite waard zijn uw bedrijf als contribuant aan te melden bij VVV Zuid-Limburg.

5. Limburg Lonkt

Limburg Lonkt VVV Zuid-Limburg en Maastricht Marketing organiseren als allereerste regio een blogsabbatical.

6. BRANDTour

BRANDTour Bouwen aan regionale acties voor nieuwe ontwikkelingen in het toerisme

7. Informatiepunten VVV Zuid-Limburg

Informatiepunten VVV Zuid-Limburg Breng ook een bezoek aan een van onze informatiepunten.

8. Routepunt Zuid-Limburg

Routepunt Zuid-Limburg Het Routepunt VVV Zuid-Limburg is sinds 2006 verantwoordelijk voor controle, onderhoud en beheer van alle bewegwijzerde fiets-, wandel-, mountainbike-, ruiter- en menroutes in Zuid-Limburg.

9. Evenementen punt VVV Zuid-Limburg

Evenementen punt VVV Zuid-Limburg VVV Zuid-Limburg vormt een belangrijke schakel bij de ondersteuning en advisering van regionale evenementen.

10. Zuid-Limburg in de prijzen!

Zuid-Limburg in de prijzen! De bekroning van de schoonheid en veelzijdigheid van Zuid-Limburg

11. Nieuwjaars-bijeenkomst VVV Zuid-Limburg

Nieuwjaars-bijeenkomst VVV Zuid-Limburg Het landschap van Zuid-Limburg verandert....

12. Goud voor Parkstad toolkit

Goud voor Parkstad toolkit Foto's, logo's en teksten ter promotie van Parkstad Limburg, beste reisbestemming ter wereld 2016

13. Vacatures

Vacatures Wordt jij onze nieuwe collega?

14. VVV Cadeaubonnen

VVV Cadeaubonnen Met een VVV Cadeaubon geef je altijd een origineel cadeau.

15. Streek- en Kerstpakketten

Streek- en Kerstpakketten Het leukste geschenk voor de feestdagen? Limburgse lekkernijen van VVV Zuid-Limburg!

Zuid-Limburg in duurzame Top 100 wereldwijd

De regio Zuid-Limburg is een duurzame toeristische trekpleister die mondiaal meetelt. Dat blijkt uit de notering in de Top 100 van 'Green Destinations' die Zuid-Limburg in de Ljubljana - hoofdstad van Slovenië en European Green Capital 2016 - officieel kreeg. Wilt u ook onze bestemming richting de gast aanbevelen als duurzame Top 100 bestemming van de wereld? Toon uw trots en download dan het logo en gebruik dat in de communicatie op uw website, in de social media of bijvoorbeeld in de ondertekening van uw mail.

Download het logo

Een dagje op pad met gedeputeerde Eric Geurts

Toerisme is voor Limburg van levensbelang. Niet alleen voor de Limburgse economie, maar ook voor de invulling en het behoud van het landschap.

Jenneke loopt een dag mee met gedeputeerde Eric Geurts en ervaart hoe het toerisme wordt aangepakt op Provinciaal niveau. Bekijk haar vlog en lees het in haar blog!

Opkomst toerisme

Rond 1850 is er de opkomst van het toerisme. De mooie natuur van het Geuldal en de gezonde lucht maakten deze streek geliefd bij de welgestelde toeristen. De spoorverbinding Aken-Maastricht in 1853 gaf aan het toerisme een nieuwe impuls. Het Station van Valkenburg uit 1853 is het oudste, nog in gebruik zijnde station van Nederland.
Ir. Jacobus Enschede liet zich inspireren door het in Tilburg gebouwde paleis van koning Willem II. De architectuur valt te beschouwen als ‘nieuwerwetse poort’ tot de stad. De eerste hotels waren gelegen in het historisch stadscentrum en uiteraard van mergelsteen.
Het oprukkende toerisme heeft er voor gezorgd dat ‘cultuur - en historisch bewustzijn' van de Valkenburgers op gang kwam. Het heeft er toe geleid dat naast vernieuwing ook consolidatie een rol speelde.

Nederlands eerste VVV

In het jaar 1885 werd de VVV Het Geuldal opgericht, Nederlands eerste VVV. Deze richtte in 1898 een houten uitzichttoren op, in 1906 werd door het Kur-Comité Falcobergia de Wilhelminatoren met mergelsteen gebouwd. In de Kuuroord periode 1890-1930 waren De Burchtruïne, de Stadsomwalling met de Poorten en de Natuur geliefd bij de welgestelde toeristen, dit had te maken met de idealisering van ‘het magistrale platteland’. Er heerste het idee dat de lucht in Valkenburg gezonder was vanwege de afwezigheid van ‘malaria' (slechte lucht). De hotelsector breidde uit, voornamelijk tussen het historisch stadscentrum en het station. Welgestelde families ('rijke Hollanders') bouwden aan de rand van Valkenburg vele villa's en buitenverblijven.

VVV 130 jaar

Op 22 februari 2015 was het exact 132 jaar geleden dat VVV Zuid-Limburg (via rechtsvoorganger VVV Het Geuldal) in Valkenburg werd opgericht. Deze Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer was de eerste organisatie in haar soort in Nederland (voor zover bekend ook in Europa) en leidde tot het huidige, breed vertakte, Nederlandse VVV netwerk. Ons 125-jarige jubileum in 2010 is destijds uitgebreid gevierd met de komst van toenmalig Koningin Beatrix en een optreden van André Rieu.