Zuid-Limburgse tradities & folklore

Een Zuid-Limburgse traditie?

Het leven vieren! En we nodigen jou ook uit.

Zuid-Limburg heeft unieke tradities die je nergens anders zult tegenkomen. Geel-witte vlaggetjes langs de weg? Een enorme kale den midden in het dorp? Het rijke verleden van Zuid-Limburg blijft springlevend door het koesteren van deze bijzondere tradities.

Carnaval

Tijdens carnaval beleef je Zuid-Limburg op haar best: de hele regio viert feest! Traditioneel zijn het drie dolle dagen, van oudsher aan de vooravond van een periode van vasten, maar eigenlijk staat Limburg tijdens carnaval wel een week lang op z’n kop. Overal muziek, iedereen is verkleed, danst, zingt en viert feest. De aftrap vindt plaats op donderdag met het Auwwieverbal in Valkenburg, waarna er overal in Zuid-Limburg wat te vieren valt, zoals ambtenarencarnaval op vrijdag, kinderoptochten op zaterdag, de grote optochten op zondag en maandag en Klone Trekke in Kerkrade op dinsdag. Op Aswoensdag overhandigt de carnavalsprins de sleutel van de stad weer aan de burgemeester en is het aftellen tot volgend jaar.

Lees meer over Carnaval in Zuid-Limburg

Oogstdankfeesten

De Oogstkoningin nodigt je van harte uit om mee te vieren met haar vierdaagse, culturele festijn in Berg aan de Maas. Als je bij Limburgs feesten alleen denkt aan carnaval, dan ben je nog niet bij de Oogstdankfeesten geweest. Het begon allemaal vlak na de oorlog toen de eerste Oogstdankfeesten werden gehouden in het dorpje Berg aan de Maas. In die tijd hadden de feesten nog een sterk religieus karakter, maar na bijna zeventig jaar is dit evenement uitgegroeid tot een groots, vierdaags cultureel festival, waarvoor mensen in groten getale van heinde en verre naar het Maasdorp trekken. Tijdens de culturele stoet bewonder je prachtige praalwagens, kleurige dansgroepen van over de hele wereld en neemt de muziek je helemaal mee in het feestgedruis.

Processies

Eeuwenoude tradities komen jaarlijks weer tot leven tijdens de religieuze processies. Als je witgele vlaggetjes langs weg ziet hangen, dan weet je dat je in Zuid-Limburg bent. Je bewandelt de route van een processie, een plechtige stoet van priesters en volgelingen die religieuze voorwerpen met zich meedragen. Vaak worden de straten versierd met bloemen, gerangschikt in prachtige patronen. In veel Zuid-Limburgse dorpen is het ten tijde van de processie één groot feest waar mensen van het dorp maar ook daarbuiten op afkomen. Tijdens sommige processies worden historische gebeurtenissen uitgebeeld, zoals bij de Grote Bronk in Gronsveld of de Meersjener Gank in Meerssen.

Mei-den

Het planten van de mei-den stamt nog uit de tijd van de Germanen en brengt tot op de dag van vandaag voorspoed aan menig dorp in Zuid-Limburg. Voor het begin van de zomer wordt vruchtbaarheid over het vee en de akkers afgeroepen door het planten van een mei-den. Dit oude, voorchristelijke gebruik vind je terug in sommige dorpen in Zuid-Limburg, zoals in Valkenburg, Noorbeek en Banholt. Midden in het dorp wordt een hoge, kale den rechtop gezet (‘geplant’) en versierd met de traditionele krans. De plaatselijke schutterij of de jonkheid (een vereniging van ongetrouwde mannen) organiseert, vaak samen met de harmonie, een folkloristisch feest rondom de planting van de mei-den. Hierbij houdt elk dorp haar eigen, rijke tradities erop na.

Limburgse vlaai

Geen koekje bij de koffie, maar een stevig stuk ambachtelijke vlaai. In het bourgondische Zuid-Limburg is er van alles te beleven op culinair gebied, maar het hoogtepunt voor lekkerbekken is absoluut de beroemde Limburgse vlaai. Ouderwets gebakken in een houtgestookte oven, gevuld met lokaal geteeld fruit en gemaakt van een vers gistdeeg; dan heb je een authentiek exemplaar te pakken. Typisch aan de Limburgse vlaai is dat de vulling meegebakken wordt. Geliefde varianten zijn kersenvlaai, kruisbessen-schuimvlaai, pudding-kruimelvlaai, abrikozen-linzenvlaai en natuurlijk de rijstevlaai. Een echte Limburger laat geen gelegenheid voorbij gaan om te trakteren op een lekker stuk Limburgse vlaai.

meer Limburgs op het menu

Meer cultuur & tradities in Zuid-Limburg