Carnaval in Zuid-Limburg

Waar het landschap rood, geel en groen kleurt

Beleef de ‘Vastelaovend’ in Zuid-Limburg

In 2018 valt carnaval van zondag 11 februari t/m dinsdag 13 februari. Tegen die tijd wordt de pagina weer gevuld met de leukste tips en evenementen voor 2018!

 

Tijdens de Vastelaovend staat Zuid-Limburg op zijn kop. De dagelijkse gang van zaken wordt voor een aantal dagen aan de kant geschoven en het landschap kleurt voor een paar dagen roed, giel en greun. De pekskes mogen weer uit de kast en muziekinstrumenten worden van zolder gehaald. De haring wordt ingelegd, nonnenvotten gebakken, koude schotel klaargemaakt en menig Limburgs pilsje getapt. Carnavalsoptochten trekken als een bonte stoet door de dorpjes en steden. Jong en oud stort zich in het feestgedruis en vrolijkheid regeert.

Carnaval in Zuid-Limburg; dit wil je toch eens meemaken?

 

 

De sjiekste optochten

Zuid-Limburg nodigt iedereen uit om mee te genieten van de optochten, schitterende kostuums, muziek en gezelligheid. Na maanden voorbereidingen treffen, is het nu tijd om uit te pakken met de mooiste praalwagens en pekskes. Van de Blauw Sjuut uit Heerlen tot de Grote stadsoptochten in Sittard en Maastricht en tot de Lichtstoeten in Beek en Heerlen... Overal in Zuid-Limburg is er een carnavalsoptocht te bewonderen.

Bewonder de sjiekste optochten

De leukste carnaval tips op een rijtje

1

Auw Wieverbal Valkenburg

Dit jaar wordt op 23 februari 2017 het 53ste Auw Wieverbal in Valkenburg gevierd. Waar diverse initiatieven al na enkele jaren stoppen is het Auw Wieverbal een echte blijver gebleken. De donderdag voor carnaval wordt als 'ideale dag' aangemerkt. De carnavalist ervaart deze dag als een uitstekende opwarmer van de carnaval.

Op het Walramplein is het een komen en gaan van vrijwel alle Limburgse artiesten. Op alle locaties wordt om 18.00 uur gestart met om 00:30 uur een grote spectaculaire finale op het Walramplein. Ook live te volgen op L1TV. 

 

Lees meer
2

’t Kanón van ’t Balkon in Sittard

Sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje organiseert zaterdag 25 februari voor de 14e keer ’t Kanón van ’t Balkón. Een urenlange gevarieerde artiestenparade loodst Sittard de drie dolle dagen in. Het evenement neemt een prominente plek in binnen het programma van de ‘Zittesje vastelaoves-6-daagse’.

Lees meer
3

Lichtstoet Beek

Het fenomeen 'lichtstoet' is in de carnavalswereld nog niet zo oud, maar ondertussen een waar begrip! De praalwagens en lichteffecten met zo'n 35 groepen trekken op carnavalszondag in Beek jaarlijks 20 tot 30 duizend bezoekers. De stoet vindt plaats op 26 februari en vertrekt vanaf de Markt om 17.00 uur.

 

Lees meer
4

Groëete Gulpener Vastelaoves Finale

Voor velen dé afsluiting van Vastelaovend: een kleurrijk feest met veel meezingers. Tijdens deze officiële afsluiting van de carnaval in Gulpen kunnen de bezoekers een uniek aandenken aan deze Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale aanschaffen. De organisatie heeft namelijk in een beperkte oplage een fraaie pin laten maken, met de toepasselijke tekst 'Ver howwe d’r pin drin'. Vanaf 21:00 uur wordt de Groëete Gulpener Vastelaoves Finale live op L1TV uitgezonden. 

 

 

Lees meer
5

Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer

In een groot feestpaviljoen op het van Grunsvenplein (Schouwburgplein) zijn 10 februari de Winkbülle de gastheren voor vastelaovesminnend Limburg. Meer dan 4.000 bezoekers zullen getuige zijn van een spannende finale met de bekendmaking van de 41e winnaar van het LVK. Raadpleeg de website voor meer informatie betreffende ticketverkoop en het complete programma.

Lees meer

Lees de verhalen van de locals

Carnaval omkeringsfeest
Carnaval omkeringsfeest Blog van Claudia Bisschops

Onze blogger Claudia ziet Carnaval als een omkeringsfeest; een feest van plezier en even de sociale orde op zijn kop, waarna de Vastenperiode start met tijd voor bezinning. Lees het in haar blog.

Carnaval in Limburg, oftewel: 'Vasteloavend'
Carnaval in Limburg, oftewel: 'Vasteloavend' Blog van Pauline Verhoef

Onze blogger Pauline Verhoef schrijft over Carnaval in Limburg, oftewel Vasteloavend: een stukje Limburgse cultuur. Lees hoe zij dit feest in een ander licht is gaan zien in haar blog.

 

Wist je dat?

De 132 jaar oude VVV Zuid-Limburg is voortgekomen uit de in 1879 opgerichte carnavalsvereniging ‘Mirlitophile’ van Valkenburg? De Fremdenverkehrsverein in Keulen bedacht in 1823 een manier om gasten naar Keulen te lokken. Zuid-Limburg ontvangt tot op de dag van vandaag vele gasten van buiten de provincie en inwoners in Nederlands en Belgisch Limburg recreëren op deze manier in de hele Euregio.

Meer lezen

Deel deze pagina met je familie en vrienden