Carnaval in Zuid-Limburg

Carnaval in Zuid-Limburg

Waar het landschap rood, geel en groen kleurt

Beleef de ‘Vastelaovend’ in Zuid-Limburg

Helaas is carnaval 2018 weer voorbij. Volgend jaar valt carnaval van zondag 3 maart t/m dinsdag 5 maart 2019.

 

Tijdens de Vastelaovend staat Zuid-Limburg op zijn kop. De dagelijkse gang van zaken wordt voor een aantal dagen aan de kant geschoven en het landschap kleurt voor een paar dagen roed, geel en greun. De pekskes mogen weer uit de kast en muziekinstrumenten worden van zolder gehaald. De haring wordt ingelegd, nonnevotten gebakken, koude schotel klaargemaakt en menig Limburgs pilsje getapt. Carnavalsoptochten trekken als een bonte stoet door de dorpjes en steden. Jong en oud stort zich in het feestgedruis en vrolijkheid regeert.

Carnaval in Zuid-Limburg; dit wil je toch eens meemaken?

 

 

Carnavals agenda 2018

Kom in de stemming met de leukste carnavalsevenementen van Zuid- Limburg. Wil je bijvoorbeeld :optochten bezoeken of leukste feesten meemaken, bekijk hier de carnavals agenda van dit jaar.

Bekijk de agenda

De leukste carnaval tips op een rijtje

1

Auw Wieverbal Valkenburg

Dit jaar wordt op 8 februari 2018 het 54ste Auw Wieverbal in Valkenburg gevierd. Waar diverse initiatieven al na enkele jaren stoppen is het Auw Wieverbal een echte blijver gebleken. De donderdag voor carnaval wordt als 'ideale dag' aangemerkt. De carnavalist ervaart deze dag als een uitstekende opwarmer van de carnaval.

Op het Walramplein is het een komen en gaan van vrijwel alle Limburgse artiesten. Op alle locaties wordt om 18.00 uur gestart met om 00:30 uur een grote spectaculaire finale op het Walramplein. Ook live te volgen op L1TV. 

 

Lees meer
2

’t Kanón van ’t Balkon in Sittard

Sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje organiseert zaterdag 10 februari voor de 15e keer ’t Kanón van ’t Balkón. Een urenlange gevarieerde artiestenparade loodst Sittard de drie dolle dagen in. Het evenement neemt een prominente plek in binnen het programma van de ‘Zittesje vastelaoves-6-daagse’.

Lees meer
3

Lichtstoet Beek

Het fenomeen 'lichtstoet' is ondertussen een waar begrip tijdens Carnaval! Lichtstoet Beek heeft mooie praalwagens en lichteffecten. Ongeveer 35 groepen doen mee aan deze stoet, op carnavalszondag in Beek. Jaarlijks komen er 20 tot 30 duizend bezoekers kijken naar dit mooie spektakel. De stoet vindt plaats op 11  februari en vertrekt vanaf de Markt om 19.00 uur.

Lees meer
4

Groëete Gulpener Vastelaoves Finale

Voor velen dé afsluiting van Vastelaovend: een kleurrijk feest met veel meezingers. Tijdens deze officiële afsluiting van de carnaval in Gulpen kunnen de bezoekers een uniek aandenken aan deze Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale aanschaffen. Op 13 februari 2018 vind de Groëete Gulpener Vastelaoves Finale plaats.

 

 

Lees meer
5

Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer

In een groot feestpaviljoen op het van Grunsvenplein (Schouwburgplein) zijn 26 januari de Winkbülle de gastheren voor vastelaovesminnend Limburg. Meer dan 4.000 bezoekers zullen getuige zijn van een spannende finale met de bekendmaking van de 42e winnaar van het LVK. Raadpleeg de website voor meer informatie betreffende ticketverkoop en het complete programma.

Lees meer

Lees de verhalen van de locals

Carnaval omkeringsfeest
Carnaval omkeringsfeest Blog van Claudia Bisschops

Onze blogger Claudia ziet Carnaval als een omkeringsfeest; een feest van plezier en even de sociale orde op zijn kop, waarna de Vastenperiode start met tijd voor bezinning. Lees het in haar blog.

Carnaval in Limburg, oftewel: 'Vasteloavend'
Carnaval in Limburg, oftewel: 'Vasteloavend' Blog van Pauline Verhoef

Onze blogger Pauline Verhoef schrijft over Carnaval in Limburg, oftewel Vasteloavend: een stukje Limburgse cultuur. Lees hoe zij dit feest in een ander licht is gaan zien in haar blog.

 

Wist je dat?

De 132 jaar oude VVV Zuid-Limburg is voortgekomen uit de in 1879 opgerichte carnavalsvereniging ‘Mirlitophile’ van Valkenburg? De Fremdenverkehrsverein in Keulen bedacht in 1823 een manier om gasten naar Keulen te lokken. Zuid-Limburg ontvangt tot op de dag van vandaag vele gasten van buiten de provincie en inwoners in Nederlands en Belgisch Limburg recreëren op deze manier in de hele Euregio.

Kom alvast in de stemming

Meer lezen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website