Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt

Rijckholt Direct boeken

Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt

Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt Rijksweg 186Rijckholt 0433672584 Stuur e-mail
Verborgen in het Savelsbos liggen de unieke, prehistorische vuursteenmijnen. Zo’n 6000 jaar geleden groeven mensen hier naar vuursteen om er vervolgens gebruiksvoorwerpen en pijlpunten van te maken. Vuursteen was een ideale grondstof, het splijt gemakkelijk en heeft scherpe breukranden. In eerste instantie groef men kuilen om naar vuursteen te zoeken, later ging men ook diep de grond in. Zo ontstond een uitgebreid complex van ondergrondse schachten en mijngangen.

Tijdens de excursie wordt over het landschap, de geschiedenis, de geologie en de archeologie van het Maasdal, het Zuid-Limburgse heuvelland en het boeiende verhaal van de opgraving verteld. In de bezoekersgang kunnen bezoekers een kijkje nemen in de mijn en vertelt de gids over deze getuige van lang vervlogen tijden. De rondleidingen vinden tussen 1 april en 1 oktober plaats op elke 1e en 3e woensdag van de maand van 19.00-21.00 uur. In de maanden juli en augustus vindt de rondleiding wekelijks op woensdag plaats. Tijd: 19:00-21:00 uur. Duur van activiteit: 2 uur. Kinderen tot 4 jaar: gratis. Prijs kinderen (4-11 jaar): € 3,- per persoon. Prijs volwassenen: € 6,- per persoon.

Verzamelen om 18:45 uur op de parkeerplaats tegenover Eetcafé Riekelt (Rijksweg 186, Rijckholt) zodat om 19:00 begonnen kan worden met de excursie. Het ticket van de VVV uitprinten en aan de gids geven of op de smartphone zetten en aan de gid tonen. Voor familie-, bedrijfs- en andere groepsexcursies kunnen geïnteresseerden direct contact opnemen met vuursteenmijn@vanschaikstichting.nl of telefonisch met 0433672584. Bijzonderheden:
  • Deelnemers aan de excursie dienen goed ter been te zijn. De vuursteenmijn is niet te bezichtigen voor rolstoelgebruikers i.v.m. onverharde wegen
  • Zorg voor degelijk schoeisel en warme kleding, ook in de zomer, in de mijn is het koel.
  • Er is voldoende verlichting, er wordt niet geklommen of gekropen.
  • Kinderen zijn zeer welkom.
  • Honden zijn alleen aangelijnd en onder controle toegestaan.
  • In de maanden april en september kan een zaklamp handig zijn tijdens de terug wandeling.

De excursie naar de Prehistorische Vuursteenmijn in Rijckholt wordt georganiseerd door De Stichting Ir. D.C. van Schaik en de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg met ondersteuning van de gemeente Eijsden-Margraten, Provincie Limburg, Geologische Vereniging afdeling Limburg, Staatsbosbeheer, Archeologische Vereniging Limburg en de Ingenieursvereniging KIVI afdeling Maastricht.

Rijksweg 186, Rijckholt
Openingstijden en tarieven

Rondleidingen vinden tussen 1 april en 1 oktober plaats op elke 1e en 3e woensdag van de maand van 19.00-21.00 uur. In de maanden juli en augustus vindt de rondleiding wekelijks op woensdag plaats.

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Stuur een mail.

Verstuur een mail naar Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt. Uw bericht wordt na een klik op "Verstuur" direct verstuurd.

Oeps, niet alle velden zijn juist ingevuld. Deze velden zijn gemarkeerd.