De Gezichten van Margraten

Margraten Bezoek website

De Gezichten van Margraten

De Gezichten van Margraten Amerikaanse Begraafplaats 1Margraten Stuur e-mail
Rij na rij, kruis na kruis. Op al deze 8.301 kruizen en Davidssterren op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten staan namen. Bezoekers lezen deze en vragen zich af: wie waren deze soldaten? Waar kwamen zij vandaan? Wat deden zij voor de oorlog? Met De Gezichten van Margraten krijgen zij eindelijk een gezicht. Tijdens dit tweejarig eerbetoon op de begraafplaats zijn dan namelijk van duizenden soldaten de persoonlijke foto's te zien bij hun graven en op de Muren der Vermisten. Bezoekers kijken de bevrijders diep in de ogen en staren naar jonge, onbezorgde gezichten. Veelal zijn ook de familieleden op deze foto's te zien. Zij waren net zo goed slachtoffer van de oorlog. Allen worden tijdens dit eerbetoon ontmoet.

Reeds in 2015 en 2016 vond dit eerbetoon al plaats en op deze manier wordt de herinnering aan de Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. 8.301 daarvan liggen begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten; nog eens 1.722 vermiste soldaten worden herdacht op de Muren der Vermisten. Tijdens de meest recente editie van het eerbetoon waren van bijna 4.100 van hen foto's te zien op de begraafplaats. Het aantal foto's neemt echter nog steeds toe. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zetten vele mensen zich in om de nog ontbrekende foto's te lokaliseren, uiteindelijk in de hoop om elke soldaat een gezicht te geven. Inmiddels zijn er meer dan 5.000 foto's.

Maar het eerbetoon doet meer dan dat. De Gezichten van Margraten is ook een boodschap voor de toekomst. Als de foto's één ding duidelijk maken, dan is het wel dat de soldaten die begraven zijn en herdacht worden in Margraten personen waren zoals eenieder ander. Personen met familie, vrienden, een baan, een sport, een hobby en een huisdier. En dus laten de foto's zien dat iedereen slachtoffer kan worden van oorlog, net zoals zij dat werden. Daarmee roept het eerbetoon ook onvermijdelijk vragen op. Hoe kans vrede en vrijheid behouden worden? En aan wie geven de mensen het door?

De Gezichten van Margraten is daardoor een krachtige ontmoeting met het verleden, maar ook een duidelijk signaal voor de toekomst. Een moment van herdenken, maar ook van reflectie.

Amerikaanse Begraafplaats 1, Margraten
Openingstijden en tarieven

De volgende editie van De Gezichten van Margraten vindt plaats van 2 tot en met 6 mei 2018. De begraafplaats is elke dag van 9.00- 17.00 uur geopend. Op 4 mei is de begraafplaats in het kader van de Nationale Dodenherdenking ook in de avonduren geopend.

Gehandicapten

De begraafplaats is rolstoeltoegankelijk.

Stuur een mail.

Verstuur een mail naar De Gezichten van Margraten. Uw bericht wordt na een klik op "Verstuur" direct verstuurd.

Oeps, niet alle velden zijn juist ingevuld. Deze velden zijn gemarkeerd.