Valkenburgse Bokkenweken

Kom en beleef de historie van Valkenburg download onze flyer

Van 1 tot en met 31 oktober staat Valkenburg aan de Geul in het teken van de Bok! De bok staat bekend voor de historie en cultuur van de gemeente. Een historie waar je trots op mag zijn!

Om dit te vieren zijn er gedurende de hele maand oktober diverse activiteiten te beleven. Van een muzikale invulling tot familieactiviteiten en van de jaarlijkse Bokkemèrt tot een nieuw ludiek spel element, de RABO dorpskernen bokkenbattle… Kom het beleven met een goed glas bokbier in de ene hand en een lekker hapje in de andere!

Maar pas op! De Bokkenrijders houden je in de gaten…

Bokkenrijders Valkenburg

De bokkenrijders maakten in de 18e eeuw Midden- en Zuid-Limburg onveilig door overvallen en plunderingen. Oorspronkelijk figureerden de bokkenrijders in volksvertellingen. Ze golden als goddelozen die de duivel vereerden en zich op bokken door de lucht konden bewegen. Veel 18e eeuwse (vermeende) bokkenrijders zijn in Valkenburg berecht en ter dood veroordeeld. Een plakkaat aan het oude stadshuis in het centrum herinnert hier nog aan.

Bokkenrijdersprocessen

Fictie en bijgeloof of niet, toch werden ruim zeshonderd personen veroordeeld als ‘bokkenrijder’. Tijdens verschillende periodes in de achttiende eeuw vonden grote bokkenrijdersprocessen plaats. De gerechtelijke overheid was er destijds van overtuigd dat ze echt een verbond met de duivel hadden gesloten en een ‘goddeloze eed’ hadden uitgesproken, waarbij men God afzwoer en de duivel aanbad. In werkelijkheid legden bokkenrijders weliswaar vaak een eed af voor ze toetraden, maar ging het eerder om een belofte tegenover God om elkaar nooit te verraden. Toch bekenden veel bokkenrijders onder druk dat ze een godslasterende eed hadden afgelegd.

De activiteiten tijdens de Valkenburgse Bokkenweken

1 okt - Aanslaan eerste vaatje LEEUW bokbier & RABO dorpskernen bokkenbattle

Op zondag 1 oktober worden de Valkenburgse Bokkenweken geopend met het traditionele aanslaan van het eerste vaatje Leeuw Bokbier. Aansluitend strijden 9 dorpskernen van de gemeente Valkenburg aan de Geul tegen elkaar op het gebied van intelligentie, kracht en uithoudingsvermogen tijdens de RABO dorpskernen bokkenbattle. Is er een dorpskern die “de bök” kan verslaan?

14.30 uur: Jonkheid en schutterij trekken met het eerste LEEUW Bokbiervaatje  en Sint Arnoldus door het centrum
15.30 uur: Aankomst in de Pelerinstraat, aanslaan van het  eerste bokbiervaatje voor het  terras van Leeuw aan de Brug en officiële opening van de Valkenburgse bokkenweken
15.45 uur: Uitreiking winnende “Bok op je Bord” menu
16.00 uur: Start RABO dorpskernen bokkenbattle
18.30 uur: Einde RABO dorpskernen bokkenbattle

Aansluitend wordt het bij Leeuw aan de Brug echt gezellig op het BOCKtoberfest met DJ Tommy en als uitsmijter Party Kryner Deutschland! Zorg dat je erbij bent!!

22 okt - Bok ’n Blues

Een muzikale invulling mag bij een evenement als de Valkenburgse Bokkenweken niet ontbreken! Op zondag 22 oktober wordt u meegevoerd in de wereld van de Bok 'n Blues. Bokbier, Blues en bites zorgen een ongedwongen sfeertje in historisch Valkenburg.

In de volgende horeca zaken zullen zich diverse Blues bands presenteren: Pub Henry VIII, Proeflokaal Leeuw aan de Brug, Café ’t Pleintje, Café 't Hoekje en Grand Café Bonne Aparte.

Bekijk de volledige programmering

15 okt - Bokkemért

Ieder jaar, aan het begin van de herfst, trekt de Valkenburgse Bokkemért duizenden bezoekers naar het centrum in Valkenburg aan Geul. Met ruim 350 kramen is het een van de grootste en sfeervolste jaarmarkten van Limburg. Terwijl je langs de kraampjes struint, kun je genieten van lekkere streekproducten, gezelligheid en live muziek. Bezoek de Bokkemért dit jaar op zondag 15 oktober! 

Lees meer

Bok d’Amuse

Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken wordt dagelijks de Bok d'Amuse georganiseerd. Voor wie van wandelen houdt en wil genieten van hapjes onderweg, is dit een absolute aanrader! Onderweg komt u meer te weten over de mythe van de Bokkenrijders.

Lees meer

Bok op je bord

In de hele maand oktober is het thema Bokkenrijders terug te zien op je bord! Diverse restaurants in Valkenburg presenteren zich tijdens de Valkenburgse Bokkenweken met een creatief Bokkenmenu á € 25,-. In deze menu’s staan onder andere streekproducten en bokbier centraal.

Bekijk de deelnemers en de menu's

Avondrondleidingen door de Fluweelengrot

Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken in de maand oktober wordt in de avondrondleiding door de gids aandacht geschonken aan de tekeningen in de Fluweelengrot die in het teken van de beruchte bendes staan. In de herfstvakantie vinden extra uitgebreide avondrondleidingen plaats in de Fluweelengrot in Valkenburg. De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. De Fluweelengrot is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. De grot en de ruïne vormen samen een leuke en interessante belevenis voor jong en oud!

lees meer

Bok 'n Bier

Kom, proef en ontdek de wereld van het bokbier! In de maand oktober zal de horeca van Valkenburg over zoveel mogelijk soorten bokbier beschikken, zodat u op iedere plek weer een andere soort kunt proeven. Laat weten welk bokbiertje uw favoriet is en maak kans op diverse mooie prijzen.

Het Bok 'n Bier overzicht is in de maand oktober verkrijgbaar bij de VVV winkel en bij de deelnemende horeca zaken.

Bekijk het paspoort

29 okt - RABO Verhalenfestival

Een 10-tal verenigingen uit gemeente Valkenburg a/d Geul, vertellen op zondag 29 oktober 2017 hun eigen Bokkenrijders verhaal. De toeschouwers zullen met een speurtocht formulier de 10 vuurkorven moeten aflopen om puzzelwise achter de woorden van de verenigingen te komen. (Iedere vereniging heeft zijn eigen woord). Deelname aan dit evenement is gratis. Onder de deelnemers zijn mooie prijzen te winnen.

Activiteiten voor de Bökskes en Geitjes

Ook de allerkleinsten onder ons mogen natuurlijk niet vergeten worden. Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken worden diverse attracties en leuke activiteiten met betrekking tot de Bokkenrijders aangeboden. Kom en geniet met je gezin van een dag vol activiteiten in Valkenburg en ga op zoek naar de Bokkenrijders in Mergelrijk.

 

Bokken Speurtocht

De Jacht op de Bokkenrijders

Op de route van Bok d’ Amuse help je de Bokkenrijders ontsnappen… Maar tijdens de speurtocht zijn de rollen omgedraaid. Treed in de voetsporen van de schout en zit de Bokkenrijders op de hielen! De Bokkenrijders worden verdacht van een roof in de kerk van Valkenburg. Volg de speurtocht en kom erachter wie dit is geweest. Wie weet win jij een van de leuke prijzen op het eind van de maand oktober!

De speurtocht is gratis en vanaf 1 oktober af te halen bij de VVV winkel, Museum Land van Valkenburg of vanaf deze website te downloaden.

Download de speurtocht

Stjtraotkriete 2017 'de Bokkenrijder'

Zondag 1 oktober is het weer zover en zal het Casinoplein naast restaurant ‘Aan de Linde’ vanaf 13.30 uur het domein zijn van een 40-tal basisschoolleerlingen. Het plein is er dan voor de jeugd en is ingericht voor het straattekenfestival. De Kunst en Cultuurraad Valkenburg a/d Geul heeft leerlingen uit groep 7 & 8 van de basisscholen in de gemeente Valkenburg aan de Geul uitgenodigd om deel te nemen aan het sjtraotkriete 2017. Een 40-tal leerlingen zullen actief aan de slag gaan om  hun creatieve aspiraties op papier om te zetten in echte straattekeningen.

In een gezellige sfeer krijgen bezoekers de gelegenheid om de kinderen gade te slaan tijdens het werken en uiteraard om hen te enthousiasmeren. Een vakkundige jury beoordeelt de tekeningen en omstreeks 16.00 uur worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Onder het genot van een drankje en hapje kunnen de bezoekers bij brasserie aan de Linde geniete nvan de jonge kunstenaars! Voor de kinderen is er een heuse waterbar aanwezig waar de kinderen hun eigen gezonde drankje kunnen maken!

 

15 okt - Bokkebaggertocht

Op 15 oktober wordt een vervolg gegeven aan de Bokkebaggertocht die al weer voor de tiende keer wordt georganiseerd.

De Bokkebaggertocht betekent 100% genieten van onze mooie omgeving en lekker trappen (of baggeren) over een gevarieerd parcours met tal van klimmetjes en singletracks. Voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers zijn drie verschillende afstanden beschikbaar. Een echte uitdaging in de natuurlijke omgeving van Valkenburg!

    

Lees meer
Logeren in Valkenburg
Logeren in Valkenburg Lekker slapen op de leukste adresjes.

Wakker worden van het fluiten van de vogels, de gordijnen open trekken en zien dat de zon langzaam het landschap verwarmt. Je ruikt de koffie en vers gebakken broodjes. Dit is geen droom, maar overnachten in gastvrij Valkenburg aan de Geul! Bekijk hier het aanbod!

Jenneke en Leonie ontdekken de Valkenburgse Bokkenweken

De bloggers Jenneke en Leonie worden op sleeptouw genomen door een Bokkenrijder... bekijk hun vlog en ontdek wat er allemaal te beleven is tijdens de Valkenburgse bokkenweken. Lees ook de blog!

Mede mogelijk gemaakt door

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website