Onderbanken

Onderbanken

De gemeente telt 8.144 (31 dec. 2008, bron: CBS) inwoners en heeft een oppervlakte van 21,24 km².
De gemeente Onderbanken is als gevolg van een gemeentelijke herindeling ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Bingelrade, Jabeek, Merkelbeek en Schinveld op 1 januari 1982. Aanvankelijk heette de gemeente Schinveld, genoemd naar het dorp waar het gemeentehuis is gelegen, maar in 1983 werd de naam gewijzigd in Onderbanken. In de Middeleeuwen waren de 'onderbanken' een rechtsprekend college, die vielen onder de rechtbank van Heerlen, en later waarschijnlijk Brunssum.

Een aantrekkelijk landschap en bijzondere natuur
Typerend voor Onderbanken is het gecultiveerde, open en glooiende landschap met karakteristieke holle wegen en boomgaarden in het westelijk deel van de gemeente en de uitgestrekte, oude bossen en grensoverschrijdende natuur van de Roode Beek in het oosten van de gemeente. Dit vormt een prachtig decor voor allerlei vormen van recreatie. Zie voor meer informatie www.roodebeek.eu

Een gemeenschap vol kunst en cultuur
Onderbanken kent een relatief groot aantal actieve kunstenaars, die binnen de gemeente werken en exposeren. Daarnaast heeft het gebied een sterk verenigingsleven en van oudsher een faam op het gebied van keramiek en aardewerk, die terugvoert tot in de Middeleeuwen. Zie voor de kunstroute van de gemeente Onderbanken www.spiegelroute.nl

Cultuurhistorische monumenten en waarden
In de gemeente en grensstreek ligt een scala aan bijzondere cultuurhistorische (verdedigings)werken, zoals de Landgraaf en vele motten, schansen, steenovens en omwallingen. Daarnaast kent de gemeente een diversiteit aan grotere en kleinere monumenten, zoals hoeves, herenhuizen, kerkjes en kruizen). Ook Nonke Buuske is een voorziening die uitstekend past binnen deze cultuurhistorische context.

Een uitgebreid en aantrekkelijk routenetwerk
Binnen de gemeente en (grens)regio ligt een uitgebreid en aantrekkelijk routenetwerk voor fietsers (o.a. het fietsknooppuntensysteem)

Deel deze pagina met je familie en vrienden