Hoogstamboomgaarden in Zuid-Limburg

Bloeiende boomgaarden

Een lust voor het oog

Kenmerkend voor het Zuid-Limburgse landschap zijn de typische hoogstamboomgaarden. Als in het voorjaar de fruitbomen in volle bloei staan, sieren zij deze glooiende streek met hun indrukwekkende kleurenpracht. De afgelopen tientallen jaren zijn laagstambomen steeds meer in opkomst voor fruitproductie. Gelukkig blijven de hoogstamboomgaarden wel behouden, vanwege hun landschappelijke, cultuurhistorische en biologische waarde.

In het voorjaar staan de fruitbomen in bloei

De hoogstamboomgaarden worden nu gebruikt voor het kweken van nieuwe fruitrassen. Nergens anders vind je zo’n grote diversiteit aan zelfgekweekte rassen. Typisch Zuid-Limburgse appelsoorten zijn bijvoorbeeld het Eijsdener en Gronsvelder Klumpke, evenals de Reymerstokker Kroonreinette. Bekende perenrassen uit deze streek zijn het Kelmonder Grijske en de Herfstpeer van Geulle. Een zoete kers is de Eijsdener, ook wel Basterd Dikke genaamd. In het voorjaar proef je het versgeplukte fruit bij de vele stalletjes langs de weg. Bovendien wordt het fruit verwerkt in veel van de streekgerechten, die het hele jaar door verkrijgbaar zijn bij de streek- en boerderijwinkels.

Hetty Jansen
Hetty Jansen Directie secretaresse VVV Zuid-Limburg

Maak in het voorjaar een bloesemtocht, in die periode staan de fruitbomen in bloei en kun je prachtige routes wandelen of fietsen langs de hoogstamboomgaarden. De brochure 'Hoogstamroutes' beschrijft 11 wandelroutes en 2 fietsroutes met veel achtergrondinformatie en is verkrijgbaar bij onze Limburg Winkels.

Overal waar je kijkt, zwaaien prachtige bloesems naar je terug. 17 april zette Jenneke voet in het heuvelland om te genieten van de natuur, de rust en de schoonheid. Kijk en lees mee!

Meer over het Zuid-Limburgs Landschap

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website