Magische Maasvallei

De Maas als architect

Natuurmonumenten is de beheerder van dit magische landschap met de Maas als architect. Na de grindwinning krijgen de uiterwaarden van de Maas hun vrijheid terug. De rivier kan weer razen en grindbanken vormen, stroomgeulen maken en eilanden overstromen. Aan de oever grazen natuurlijke kuddes met gallowayrunderen en konikpaarden. Onvermoeibaar eten zij gras, snoepen ze van twijgen en schillen ze bomen, zo zorgen ze ervoor dat open en grazige stukken worden afgewisseld met struiken en bos. Hier stroomt een levende Maas.

Hoeve De Weerd

Aan de Nederlandse zijde van de Maas ligt Hoeve De Weerd. Tot in de 19e eeuw behoorde deze hoeve tot Maasmechelen en was hij omsloten door Maasarmen. Het linker gedeelte hoorde niet bij de hoeve, maar was de verenigingskamer van de schutterij van Maasmechelen. Hier hielden de schutters legendarische drank- en eetfestijnen.

Jan Janssen

"Een plek voor verwondering en verrassing"

“In het voormalige project Grensmaas in Meers krijgt de natuur de vrije hand om het gebied in te richten. Vogels, insecten, amfibieën, reptielen, vissen, planten en bloemen, zij hebben deze Groene Hotspot allang ontdekt. Geen geplaveide wegen en uitgezette routes, maar paden gebaand door de dieren, vandaag hier, morgen daar. Een plek voor verwondering en verrassing. Dat is waarom ik nog meer van deze plek ben gaan houden.”

IJverige knager

De bever is een bosbouwer bij uitstek. Met zijn snijtanden kan hij grote bomen vellen. Hij knaagt de bomen op stahoogte door. De bast, bladeren en twijgen van de boom zijn het voedsel van de bever. Stammen en takken gebruikt hij ook voor de burchten en dammen. Zo werkt hij nietsvermoedend aan natuurontwikkeling. De aanwezigheid van de bever is de kroon op het werk dat hier verricht is.

Zaden uit het zuiden

De Maas neemt in haar stroom planten en zaden mee uit Frankrijk en België. Hierdoor vind je in het stroomgebied planten met een zuidelijk tintje als de wilde marjolein en witte munt. Ook steken regelmatig gekweekte planten als tomaten of pompoenen de kop op. Samen met soorten als slangenkruid, kattenstaart en boerenwormkruid vormen ze een prachtig planten- palet.

Rivierpark Maasvallei

Ontdek de bijzondere natuur en idyllische Maasdorpjes in het grensoverschrijdende natuurgebied. Ga wandelen, fietsen of steek de Maas over met de veerpont.

#magischemaasvallei

Magische taferelen gespot? Deel ze met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste foto’s en belevenissen met iedereen!