Het glooiende Geuldal | Groene Hotspot

Het glooiende Geuldal

De Groene Hotspot van
De Groene Hotspot van Paul Franssen

“Vanaf deze Groene Hotspot overzie je het Geuldal in Cottessen. In beeld is Huize en Hoeve ten Bosch, een boerderij uit 1560, in degelijk vakwerk. De natuur is hier op en top, dassendomein, grauwe klauwier, hazelmuis, vele variëteiten in vogels, een reetje nu en dan. Een plek om in stilte van te genieten. Ieder seizoen weer mooie en andere perspectieven. Van de bloesem van de hoogstambomen in de lente, de paardebloemen in de vroege zomer tot een witte sneeuwdeken in de winter. Wat wil je nog meer: Cottessen is mijn droom.”

Genieten van soortenrijkdom
Het Geuldal is uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland. Een terechte keuze. Het is een zwakgolvend landschap met hellingbossen op de flanken van de heuvels en in het dal zoekt de vrij stromende Geul haar weg. De hoogteverschillen zijn voor een deel ontstaan door het uitslijten door rivieren. Het is dus meer dalenland dan heuvelland. De mens maakt al duizenden jaar gebruik van dit land. Het oude agrarisch landschap heeft nog hagen, heggen, vrijstaande bomen, graften en hoogstamboomgaarden.

Kusje geven?
In populieren langs de Geul en in hoogstamfruitbomen ziet u soms grote groene bollen. Het lijkt een vogelnest, maar is een plant, de maretak (mistletoe). Het is een halfparasiet die met de wortels in de tak groeit maar met eigen bladgroen zelf voedingstoffen maakt. De boom kan er goed tegen.

Geuldal; dassenland
Het oude Geuldallandschap heeft nog hagen en hellingbossen. In de wei liggen nog koeienvlaaien, ideaal voor de das. In de hellingbossen maakt de das burchten met gangen en ondergrondse ruimtes. De dassenpijpen, met voor het hol een grote berg met zand, zijn in het Geuldal overal te vinden. In de koeienpoep zitten veel larven van allerlei insecten, naast regenwormen een echte lekkernei voor de das. Langs de hagen kan deze marter zich veilig verplaatsen.

Bouwen
In dit deel van Zuid-Limburg zijn boerderijen gebouwd met materialen uit de streek. Hier is dat geen mergel maar zogenaamde vakwerkbouw met een skelet van balken opgevuld met twijgen die afgesmeerd zijn met een mengsel van stro en leem. De onderkant is vaak uit ruwe steen (breuksteen). Soms zijn hele muren uit die steen opgebouwd, zeker die waar het bakhuis tegenaan stond. In de buurt liggen diverse steengroeves, waaronder de Heimansgroeve.

Niet alleen met Kerst een genot voor het oog

De maretak is diepgeworteld in de Zuid-Limburgse cultuur.

Lees meer

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website