Het glooiende Geleenbeekdal

Een afwisselend landschap

Sweikhuizen ligt op een vrij steile heuvel die onderdeel is van het Plateau van Doenrade. Aan de zuidzijde van de helling van het plateau ligt het Stammenderbos en aan de noordzijde het Danikerbos. Om je heen zie je meerdere grootschalige akkers. De boeren zaaien en oogsten hier volop bieten, maïs en graan. Op de hellingen van het Geleenbeekdal ligt een prachtig loof-/beukenbos. Het landschap is afwisselend met haar open en dichte plekjes, kronkelende holle wegen en kleine grindafgravingen.

Tessa Briels

"Kom even tot jezelf"

“Deze plek bovenaan de berg in Sweikhuizen, is bijzonder om verschillende redenen. Vanaf deze Groene Hotspot, bij de grote en eenzame boom, heb je een mooi uitzicht over Sweikhuizen, Puth en Geleen. Bij deze boom staat een bankje en scheiden zich twee wandelpaden. Het is een plek waar je even tot jezelf kunt komen, maar ook medewandelaars kunt tegenkomen. En tot slot is deze plek speciaal voor mijn oma. Zij wandelt graag en vooral in moeilijke tijden biedt deze eenzame boom haar een gevoel van rust.”

Zweihuizen werd Sweikhuizen

Onder aan de Sweikhuizerberg ligt een monumentale hoeve, De Biezenhof. De herkomst van de naam 'Sweikhuizen' heeft meerdere theorieën. Een van deze theorieën is dat de plaatsnaam afkomstig is van het woord Zweihuizen oftewel twee huizen. Men vermoedt dat het Stammenderhof, gelegen boven op de heuvel, het bovenhuis was en de Biesenhof onder aan de heuvel, het benedenhuis.

Stammenderhof is een deelboerderij van kasteel Terborg in Schinnen. Het kasteel dat een rijksmonument is uit de 17e eeuw, fungeerde in de 18e eeuw als gerechtsplaats en gevangenis voor leden van de Bokkenrijdersbende. De bekende bende rovers die in de 18e eeuw Zuid-Limburg en grensplaatsen in België en Duistland onveilig maakten. De strooptochten waren over het algemeen gericht op boerderijen en pastorieën.

Mountainbiken in Zuid-Limburg

Helm op, mountainbike uit de schuur en hup, op die trappers. Deze MTB-route laat je door middel van stevige hellingen en leuke, technische singeltracks het prachtige natuurgebied rond de Geleenbeek zien.

Waar de beek opnieuw meandert

Door de oude majestueuze bomen die het Stammenderbos telt, leven hier volop vleermuizen en spechten. In de vele bomen vinden zij een ideale nestel- en woonplek. Als je goed kijkt zie je ook verschillende dassenburchten. Het bos is voor dassen een ideale plek om te verblijven. Rondom de Geleenbeek kun je Weidebeekjuffers tegenkomen die over het water heen en weer vliegen. Met een beetje geluk zie je een Grote gele kwikstaart of zelfs een ijsvogel. De beek is hier recent weer in een meer natuurlijke staat gebracht en kan volop meanderen. Er groeien planten die typisch zijn voor rivieroevers zoals Kattenstaart, Grote lisdodde, Geoord helmkruid en Wolfspoot. Natuurmonumenten versterkt het landschap door het bos om te vormen van een productiebos naar een meer natuurlijk bos. Koeien begrazen de graslanden om deze open en bloemrijk te houden. Zo blijft deze hotspot prachtig gevarieerd voor zowel mensen als dieren.

Wandelen in het Geleenbeekdal

#geleenbeekdal

Heb je een prachtige plaatjes geschoten van het Geleenbeekdal? Deel hem met ons via  #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste foto’s en belevenissen met iedereen!