Hop, hop, hop: ontdek het echte bier in Zuid-Limburg

Zó lekker smaakt ons eigen bier

September is de maand van de hopoogst. De winderige en zonnige heuvels van Zuid-Limburg blijken de perfecte plek te zijn waar hop goed gedijt. En hoewel het gewas een tijd lang niet meer in eigen land werd geteeld, groeit er sinds decennia weer hop in Zuid-Limburg én is het brouwen van, en experimenteren met eigen biersoorten populairder dan ooit. En dat kun je allemaal zien, beleven én proeven in Zuid-Limburg.

Zuid-Limburgs bier...

  1. Bezoek een bierbrouwerij

    Bezoek een bierbrouwerij Zien 'where the magic happens?' Waar hop een heerlijk biertje wordt, of werd. De vaak ambachtelijke settings in de Zuid-Limburgse brouwerijen maken een bezoekje aan deze plek erg bijzonder.

  2. Bier proeven & proberen

    Bier proeven & proberen Zoveel bieren, zoveel smaken. Bier proeven kan uiteraard in combinatie met een rondleiding door een van de (voormalige brouwerijen). Daarnaast zijn er nog heel veel andere plekken waar je kunt proeven en proberen.

  3. Evenementen rondom bier

    Evenementen rondom bier Bier en ontspanning gaan uitstekend samen tijdens een aantal jaarlijks terugkerende evenementen op de activiteitenkalender van Zuid-Limburg.

Een rijke biercultuur...

In 1890 telde Limburg nog 190 brouwerijen. Het grootste gedeelte van de brouwers produceerde op de traditionele bovengistende manier en leverde bier van eigen signatuur. De eerste helft van de vorige eeuw werd er gebroken met de traditie en ging het ondergistende pilsener de markt domineren. Dit werd in 1930 geleverd door slechts 20 overgebleven brouwerijen in Limburg. In de jaren tachtig ontstond vervolgens de huidige trend van ‘minder en duurder’, maar ‘kwalitatief wel beter’. Dit heeft er toe bijgedragen dat de Limburgse brouwers naast pilsener andere bieren gingen brouwen, waardoor de biersmaak meer kleur en variatie kreeg. Zuid-Limburg kent van oudsher dus een aantal echte Limburgse bierbrouwerijen.

Mariëlle Wiertz
Mariëlle Wiertz VVV Limburg Winkel

Wilt u een Zuid-Limburgse bierbrouwerij bezoeken of genieten van enkele heerlijke biertjes tijdens een speciale bierwandeling of -fietstocht? Boek dan nu via VVV Zuid-Limburg een van de leuke bierarrangementen en rondleidingen.

Nog meer lekkers...

Deel deze pagina met je familie en vrienden