Op zoek naar beversporen

Het was me wel een tropische zomer zeg! De natuur heeft het zwaar gehad en de regen kwam dan ook als geroepen! Met die warmte kon ik ook alleen maar aan water denken en dus ben ik op de fiets naar de Geul in Valkenburg gegaan op zoek naar de beste zwemmer: de bever. De dag begon met de zon maar mijn ritje eindigde in het water. Ik neem je mee, langs de Geul naar Epen en ga op zoek naar sporen van de bever. Kijk je mee naar dit zomerse tochtje?

Ga mee met boswachter José en bekijk de vlog!

In de Geul bij kasteel Oost staat deze zomer weinig water: je kunt de bodem en het grind zien liggen. De Geul is de snelst stromende rivier van Nederland en is een echte regenrivier. Dus als er weinig of geen regen is staat er weinig water in de Geul. De Geul meandert door het landschap en maakt nieuwe strandjes en aan de overkant ervan eet hij van de oevers en ontstaan er steile wanden. De ijsvogel profiteert van die steile wanden, hij broedt er. De bever maakt in de oever zijn oeverhol. De ijsvogel is een echte viseter maar de bever is vegetariër. Voor beiden is er eten te vinden!

De bever is van 2002 tot 2004 in Limburg uitgezet nadat hij hier was uitgestorven. Het gaat heel goed met de bever en hij komt nu ook al enkele jaren voor in de Geul. Het is een nachtdier en pas vanaf het begin van de avond actief, overdag slapen ze. Je kunt wel sporen vinden van de bevers: ze knagen met hun beitelvormige tanden aan bomen en dan vind je hotsnippers en omgevallen bomen langs het water. Ook kun je als het heeft geregend pootafdrukken vinden: zijn achterpoten hebben zwemvliezen.

Bevers zijn bosbeheerders langs het water: ze houden bomengroei in toom, zorgen hiermee voor open plekken en voor plantengroei. Door hun hakhoutbeheer vind je ook dood hout langs het water en dat is weer belangrijk voor vele insecten en vogels. In het water zorgen ze met het bouwen van dammen dat er stuwing ontstaat, met verschillende stroomsnelheden waardoor er meer variatie in dieren onder water komt. Ook ontstaan er bevermeertjes waar kikkers, libellen en waterplanten voorkomen. Die planten kan hij zelf weer eten maar door zo’n bevermeertje is er weer minder wateroverlast in tijden van veel regen en houdt het water vast in tijden van droogte.

In GaiaZoo kun je bevers bezoeken of download de zoekkaart bevers en ga op zoek langs de Geul.