30 september 2016

Beleef Valkenburg in (b)oktober: de Bokkenweken!

Bekijk hier de vlog 'Beleef Valkenburg in (b)oktober: de Bokkenweken!'

We kennen natuurlijk allemaal de Valkenburgse Bokkemért, die al sinds 1981 elk jaar in oktober duizenden bezoekers naar de Geulstad trekt. Fans van deze gezellige braderie vallen dit jaar met de neus in de boter. Dit jaar, tijdens het zevende lustrum van de markt, staat namelijk de héle maand oktober in het teken van de bok. Tijdens de Valkenburgse bokkenweken is heel oktober één groot feest met historische, culturele en culinaire evenementen; voor elk wat wils!

Dat Valkenburg iets met ‘bokken’ te maken heeft, wist je misschien al. Een standbeeld van een bok siert het Halderpark, rasechte Valkenburgers worden ook wel ‘bök’ genoemd en op het oude stadhuis hangt een plakkaat over de bokkenrijders. De bokkenrijders hebben een bijzondere rol gespeeld in deze regio en daarom doen zij weer hun intrede tijdens de Valkenburgse bokkenweken.

De Bokkenrijders

Valkenburg was niet altijd zo gezellig als de dag vandaag. Tijdens de 18e eeuw zat de angst er goed in toen de bokkenrijders het Limburgse land onveilig maakten. De roversbende zou zelfs vliegen op duivelse bokken om zich snel te kunnen verplaatsen. Als reactie ontstond er een felle jacht op vermeende leden van de bokkenrijdersbende. Valkenburg vormde het toneel van de zogenaamde bokkenrijdersprocessen. Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken komt deze geschiedenis weer helemaal tot leven met als climax een échte ophanging van een bokkenrijder!

De ophanging zal plaatsvinden tijdens het Bokkenrijderstreffen op de slotdag van de Bokkenweken, waar je oog in oog komt te staan met echte bokkenrijders. Voordat het zover is, zijn er nog een heleboel andere activiteiten die je niet wilt missen. Er zit voor iedereen wat bij: voor sportievelingen, speurneuzen, lekkerbekken, muziekgenieters en natuurlijk ook voor de allerkleinste bezoekers.

Voor de actieve bok

Sportievelingen halen hun hart op tijdens de Cyclo-Cross wereldbekerwedstrijd, waar veldrijders strijden om de prestigieuze titel. Stap je liever zelf op je stalen ros? Dat kan tijdens de Bokkebaggertocht, een spannende mountainbiketocht door het land van de bokkenrijders. Als je getuige wilt zijn van een portie competitie eerste klas, dan mag je zeker de opening van de Valkenburgse Bokkenweken niet missen: de Bokkenbattle Dorpskernen. De zeven kernen van de gemeente Valkenburg zullen een strijd met elkaar aangaan waar alles draait om kracht en intelligentie.

De bok op je bord

Kun je nog steeds niet genoeg krijgen van het verhaal van de bokkenrijders? Schuif dan aan voor een heus Bokkenmenu bij een deelnemend restaurant in Valkenburg. Als je dorst hebt, haal dan je Bokbier Paspoort op. Speciaal voor de Valkenburgse Bokkenweken kun je overal in Valkenburg ontzettend veel soorten bokbier proeven. Het paspoort wijst je de weg en wie weet win je nog een leuke prijs!

Als voorproefje op al het bokkengeweld dat losbarst in oktober, nam een echte bokkenrijder ons mee op sleeptouw door zijn stad. We kregen een (letterlijk) voorproefje van de festiviteiten, maar we zijn er nooit achter gekomen wie hij nou eigenlijk is… neem jij een kijkje? Hopelijk zien we je tijdens de activiteiten van de Valkenburgse bokkenweken.

Liefs, Jenneke & Leonie