Schinveldse bossen: verrassend veel variatie

Schinveldse bossen

5 november

Schinveldse bossen: verrassend veel variatie

Schinveld, een achteraf-dorpje? Mooi niet! Als je eenmaal in de Schinveldse bossen bent geweest, verandert je kijk op het dorp volledig. De bossen zijn een groene parel tussen Schinveld en het Duitse Selfkant. Het natuurgebied omvat het grootste aaneengesloten bosgebied van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Ongelooflijk, niet? Tijd voor een lekkere herfstwandeling!

Bekijk de avonturen in de vlog! 

Met Leonie op vakantie is het mijn (Jenneke) missie haar even te laten zien wat ze mist. In alle eerlijkheid: ik heb de perfecte zonnige oktoberdag uitgekozen voor een lange wandeling tussen de vallende bladeren en idyllische herfstkleuren. Dus heel moeilijk is het niet. Ik wandel de speciaal geselecteerde vijfsterren-route via de zwarte paaltjes met de sterretjes erop.

Vijf sterren
De vijf sterren staan niet alleen voor de hoge ranking die het gebied is toebedeeld, maar ook voor vijf highlights die ik tegenkom. In totaal is de route overigens zo’n 8,5 kilometer, dus in een uurtje of twee, drie ben je rond. Ideaal voor een ochtendwandeling of op zondag met de familie. Oma kan ook mee, want de route is vrij vlak en goed te bewandelen. Ik kijk mijn ogen in ieder geval uit!


Koeien en moois
Koeien! Ja, die kom je her en der tegen op deze route. Paarden overigens ook, maar vooral de Schotse Hooglanders kunnen je plots verrassen door midden op het pad te gaan liggen. Voor avontuur hoef je dus niet naar Las Vegas. De Schinveldse Es is een akkercomplex te midden van de uitgestrekte bossen waar je het zeldzame runderras ‘de heidekoe’ kunt bewonderen. Even verderop vind je ook de Lammendam Schans, waar vooral veel fotografen hun prachtkiekjes schieten in de natte jaargetijden. Bijzonder vond ik ook het Bovenmeer: het kunstmatig aangelegde meertje bovenop een berg. Dit is de vijfde ster op de route.

Nonke Buusjke
Dit noemen ze het museumdorp van Schinveld. De plek laat je zien hoe het moet zijn geweest om rond 1900 daar te leven. Je loopt direct tegen de vakwerkboerderij aan, waar je – naar het schijnt – heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje. Ik kwam er aan de poort achter dat het alleen op zondag geopend is. Hou daar dus rekening mee!

Zwemmen en vliegen
De meanderende Roode Beek is wellicht bekend onder de bezoekers van de Brunssummerheide, maar die stroomt natuurlijk gewoon door naar Schinveld. In de Middeleeuwen werd de klein van de Roode Beek veel gebruikt voor pottenbakken. Tegenwoordig wordt er alles aan gedaan om de beek te behouden zoals ze is, met al het natuurschoon eromheen. Bij restaurant BovenWater mag je gratis even de rode uitkijktoren opklimmen om je even te laten verwonderen. Als je daarna nog een stukje doorloopt, kom je bij het zweefvliegveld van Schinveld uit, een populaire plek naast de visvijver. In het vliegseizoen zul je dan ook geregeld een zweefvliegtuigje zien; als je geluk hebt, kun je zelf een vlucht boeken. Bij het naastgelegen restaurant De Lier kijk je vanaf het terras uit over het zweefvliegveld. Het restaurant is ingericht in stijl en de naam doet het vliegen natuurlijk ook eer aan. Een kijkje in de keuken leert me dat De Lier een menukaart heeft die het goed doet bij gezonde eters, vegetariërs/veganisten en mensen met allergieën, maar er staan ook de simpele hapjes op voor de vele (honden)wandelaars en fietsers die voorbijkomen. Ik lik nog net niet mijn bord af en zie ook mijn terrasgenoten genieten van het net geopende wildseizoen. Veel plezier in de Schinveldse bossen!


Liefs, Jenneke en Leonie

Ps. Op veel VVV-plekken én online krijg je de gratis route. Hierin zitten coupons voor kortingen op drankjes en hapjes langs de route!

 

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website