Lente op de Brunssummerheide

Het is weer lente en het zonnetje begint te schijnen

De magie van de lente op de Brunssummerheide

In de lente schijnt het zonnetje steeds weer wat feller en langzaam begint dan de magie: de natuur ontwaakt. Overal zie je weer groene knoppen aan de bomen, fladderende vlinders en ontluikende bloemen. Waar kun je dit ontroerende schouwspel nou het allerbeste beleven? Wij kregen een privérondleiding van Boswachter José Hermens door de Brunssummerheide. Met een verwarmend lentezonnetje had het decor niet mooier kunnen zijn.

Bekijk het avontuur in deze vlog!

Het meest zuidelijk gelegen heidegebeid van ons land beslaat zo’n 550 hectare dramatisch natuurschoon. De Brunssummerheide vindt haar oorsprong in de Middeleeuwen en vandaag de dag zorgt Natuurmonumenten ervoor dat het heidegebeid ook echt heide blijft. Dat is niet vanzelfsprekend, legt Boswachter José ons uit. Een forse kudde pluizige Schoonebeker schapen grazen onder leiding van de herder de jonge boompjes weg, zodat de heide niet verandert in bos. Weer wat geleerd!

Kraamvisite

In de lente breidt de kudde zich uit en dat is iets wat je echt niet wilt missen. Tijdens de lammetjesdagen op de Brunssummerheide – dit jaar op 2 en 17 april – mag je op kraamvisite bij de pasgeboren lammetjes en hun blatende mamma’s. Tijdens onze rondleiding mochten wij al even de rust komen verstoren in de schaapskooi en vele vertederde blikken werpen op de pluizige lammetjes. Zo schattig!

Tot onze verbazing bleek de Brunssummerheide zoveel meer dan een groot heidegebied met schapen. Boswachter José nam ons mee over kronkelige bospaadjes, over een houten vlonder die een drassige kikkerpoel overbrugt (met grote hopen kikkerdril erin!) en over een weidse zandvlakte met als verkoelend middelpunt de Roode Beek: een perfecte plek om je wandelvoeten even in af te laten koelen, vonden wij.

Flora en fauna

Het meest bijzondere aan de Brunssummerheide is misschien wel de grote variatie aan planten en dieren. Tijdens onze bescheiden ochtendwandeling zagen we al allerlei soorten vogels waaronder een jagende buizerd, maar ook broedende kikkers, ontluikende katjes aan de bomen, versteende zwammen en – niet inheems, maar wel heel leuk – flink wat uitgelaten honden. De vleesetende plant zonnedauw, de ringslang, de ree, de bosuil en een kleurige keur aan libellen vormen pas een klein gedeelte van de zeldzame planten en dieren die zich beter schuilhielden, maar dus wel allemaal voorkomen op de Brunssummerheide. Verrekijker mee en spotten maar!

Heb je ook al neigingen om je wandelschoenen aan te trekken, maar weet je niet waar je beginnen moet in zo’n groot natuurgebied? Wij adviseren: bij het begin! Aan de westelijke rand van de Brunssummerheide ligt het Bezoekerscentrum. Hier vind je niet alleen alle informatie over het natuurgebied, maar dit is ook het startpunt voor allerlei leuke activiteiten die hier worden georganiseerd. Denk aan speurtochten voor de kids, vogels spotten met een echte vogelaar en zinnenprikkelende avondwandelingen… Alles om je dit bijzondere gebied op haar mooist te laten beleven. Kom in ieder geval naar de lammetjesdagen en (her)ontdek, net als wij, dit veelzijdige stukje Zuid-Limburg.

 

Liefs, Jenneke en Leonie

Bekijk meer...

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wandelen

Deel deze pagina met je familie en vrienden