Amstel Gold Race: 365 dagen per jaar vs. hét weekend | blog & vlog VVV Zuid-Limburg

14 april 2016

Bekijk video

Amstel Gold Race: 365 dagen per jaar vs. hét weekend

Bekijk hier de vlog 'Amstel Gold Race: 365 dagen per jaar vs. hét weekend'

Aankomend weekend rolt heel Zuid-Limburg vol met wielerfanaten, want het is alweer de 51e keer dat de legendarische Amstel Gold Race van start zal gaan. Tijdens dit grootse wielerspektakel beleeft iedereen de wielerwereld van dichtbij. Amateurs beklimmen op zaterdag 16 april hun stalen ros en de profs behalen jaloersmakende snelheden op zondag 17 april. Op vrijdag, tijdens de Amstel Gold Radler Challenge, staat de gevreesde Cauberg in het middelpunt van de aandacht en is de vraag: ‘Wie fietst het snelst de Cauberg op?’. Het was aan ons dit keer om alvast van de Amstel Gold Race te proeven en dat kan 365 dagen per jaar bij de Amstel Gold Race Xperience.

Dé wielerwedstrijd het hele jaar door beleven

De Amstel Gold Race Xperience had zich natuurlijk maar op één locatie kunnen bevinden, midden in wielerwalhalla Valkenburg, vlakbij de voet van de Cauberg. Hier begonnen wij onze dag om dat AGR-gevoel op te snuiven. De Amstel Gold Race Xperience blijkt meer dan een sfeervol wielercafé. Het is een museum, een trefpunt, een moment van rust na een lange dag wielrennen en eigenlijk een tweede thuis voor de echte wielrenfan. Je gaat terug in de tijd met oude krantenkoppen aan de muren, je kijkt even of jouw wielerheld ook een handtekening heeft gezet op de hall of fame, je duikt in het wielerarchief om die AGR-winnaar van 1987 nog eens op te zoeken of je besluit dat het toch echt tijd is voor een verfrissende douche, voordat je in de auto naar huis stapt.

Bij de Amstel Gold Race Xperience kun je een professionele wielerervaring beleven. Fiets één of meer van de drie AGR-lussen mét tijdregistratie en kom erachter wie van je vrienden nou echt de beste wielrenner is. Vier je overwinning tijdens een stevige pastamaaltijd of vergeet je verlies onder het genot van een verfrissend drankje. Je kunt je wielerervaring zo (te) gek maken als je zelf wilt: begeleiding van oud-profs, je fiets voorzien van gepersonaliseerde stuurbordjes, genieten van echt wielervoer en je kunt je zelfs laten volgen door een retro volgwagen. Na afloop samen in de sauna en dan natuurlijk de prijsuitreiking voor de beste Cauberg-beklimmer. Wij kregen een andere beklimming voor onze kiezen en mochten de Gulperberg tegemoet, samen op een heuse tandem! Voor deze gelegenheid gekregen van het Cycle Center. Hoe dat is afgelopen, zie je in onze vlog.

De wielerklassier van Nederland

Bij de Amstel Gold Race Xperience ervaar je de Amstel Gold Race het hele jaar door, maar er is natuurlijk maar één weekend waarin het allemaal pas echt losbarst. Tijdens het Amstel Gold Race weekend worden de Limburgse heuvels met nog meer strijdkracht tegemoet gefietst dan normaal. Op zondag 17 april vindt de wedstrijd plaats en ook dit jaar zijn er weer bekende namen bij: de winnaar van vorig jaar Michal Kwiatkowski gaat proberen zijn titel te verdedigen, drievoudig AGR-winnaar Philippe Gilbert is weer van de partij en de verwachtingen liggen ook hoog bij hét wielertalent van eigen bodem, Tom Dumoulin. In Valkenburg, Vilt en Sibbe komen de wielrenners maar liefst vier keer langs, dus dat is altijd een goede plek om veel wielergeweld te spotten.

Wielerfan of niet, alleen al de gezellige sfeer die er hangt tijdens de Amstel Gold Race nodigt je uit om je te mengen in de feestvreugde. Wij hadden het fietsvirus op onze tandem al flink te pakken, dus wie weet wat volgend jaar brengt. De toerversie op de tandem...?

Liefs, Jenneke & Leonie