Kasteel Terworm

24 februari 2017

Het kasteel dat genieten combineert met natuurbehoud

Een prachtig kasteel aan de rand van Heerlen is behouden gebleven voor ons dankzij een bekende Hollandse horecafamilie. Het ligt te midden van een groe­ne oase van natuur en rust en toch op een minuut van de stads­autoweg. De Randsteedse eigenaren zijn duidelijk ver­limburgst, dat is te merken aan de echte Limburgse gast­vrij­heid, op de binnen­plaats van het kasteel, aan het water of in een van de gezellige binnenruim­tes.

De stad lijkt meteen heel ver weg op een van de mooi­ste plekken van Zuid‑L­imburg. We zijn, mocht u dat niet hebben geraden, op Landgoed Kas­teel Ter­Worm. Het is een centrum van hoog culinair vermaak, waarover later meer, maar ook een prima uitvals­plek om te wan­delen, fietsen of gewoon te genieten.

Annie van der Valk, uit Oudewater, hart van Nederland, is door Freek van der Valk, opgegroeid in Voor­schoten, naar Parkstad Limburg verleid. "Ik zag heel erg op tegen die verhuizing naar Zuid-Limburg. Maar ik zou nu echt niet meer terug willen. In het westen is het te druk en te hectisch. Ik houd van het gemoedelijke, het levensgenietende dat ik hier aantref. Het is een bij­zondere regio, waar heel veel culturen samenkomen. Hier spreken ze bij wijze van spreken om de 500 meter een ander dialect. En in elk gehucht of kleine gemeen­schap vind je andere gewoontes en subcultuurtjes."

Annie voelt zich thuis in Parkstad Limburg. "We zijn hier goed geïntegreerd, zeker Freek is een echte Lim­burger geworden. Daar doen we ons uiterste best voor."

Annie houdt van de natuur. "Ik ben graag buiten, dat heb ik van mijn ouders. Ik ben een boerendochter en houdt thuis een kudde schapen, drie ezels en kippen. Ik wandel graag."

 

Historie

Kasteel TerWorm dateert uit de 17de eeuw, het oudste deel is zelfs enkele eeuwen eerder gebouwd. Het bijbe­horende landgoed is 220 hectare groot. Hier krijgen de zeggekorfslak en de korenwolf weer een kans. Van groo­tschalig naar waarde­vol en kleinschalig. In samenwer­king met Natuurmonumenten, Gemeente Heerlen en de Provincie Limburg is geïnves­teerd in groen. Nieuwe wan­delpaden op oude tracés, hoogstam­fruit, holle we­gen, meer bos, een landgoedimker, een valkenier en een scha­apskudde zijn de afge­lopen jaren toegevoegd. "Bel­eef de natuur bij de stad"' is het thema. Geniet er van producten van het eigen landgoed, zoals appel­str­oop en honing.

Gedurende het grootste deel van de 20ste eeuw waren het kasteel en het bijbehorende landgoed in handen van de Oranje-Nassau Mijn. Onder het landgoed ligt het gangenstelsel van de voormalige kolenmijn. Op het kasteel woonden in die periode opzichters, kunste­naars, de boswachter en de badmeester. In de laatste decennia van de twintigste eeuw raakte het kasteel erg in verval, tot het opgekocht werd door Freek van der Valk. Hij restaureerde het kasteel in de periode 1997­-1999 en voorkwam daarmee dat hier een grootschalig pretpark zou worden aangelegd en houdt een kostbaar natuurge­bied in tact.

 

De keuken

De keuken van Kasteel TerWorm wordt geleid door Andy Brauers. Hij is dit jaar 10 jaar Chef­ de Cuisine bij Kasteel TerWorm. Dat wordt gevierd! De chef is geboren en getogen in het Limburgse Meche­len, de plaats die de mees­te mees­terkoks voort­bracht in Neder­land. Hij deed vakantie­werk bij oud-Mechelenaar sterren­chef Henk Savel­berg en werkte bij de sterrenzaken D'r Bloasbalg en Prinses Juliana.

"Toen ik hier in 2007 begon heb ik de keuken verfijnd en de structuur veranderd. Het is een prachtige entou­rage en ik krijg alle vrijheid. De keuken is klassiek met moderne accenten. Ik koop zo veel moge­lijk produc­ten in de regio. Ik heb zo directe contacten en stimu­leer de regio. We maken elke dag alles vers. Werken in dit familiebedrijf heeft voorde­len. Freek en Annie van der Valk denken actief mee, zonder beper­kingen op te leggen."

De beste Limburgse streekproducten sieren de wisse­lende seizoenskaart. Van asperges en lam in het voor­jaar tot wildzwijn, patrijs, paddenstoelen en truf­fels in het najaar. Het restaurant beschikt over vijf stijlvolle salons, uitstekend voor een intiem eten­tje, familiediner of culinaire zaken­mee­ting.

Dit hele jaar 2017 presenteert Andy zijn mooiste sig­natuurgerechten uit zijn carrière. Een buitenkans voor liefhebbers om (opnieuw) te genieten van de hoogtepun­ten van Andy. Zoals de combinatie van tonijn, krab en citroengras, de witlofsoep met coquilles en kaviaar, de tarte tatin met ganzenlever en calvados, de Wel­lington ossenhaas (fijn bereid in de bla­derdeeg) en de Ton sur Ton van chocola­de. Een waar jubileumfeest in een prachtig decor!

 

Met gastvrije groet,
Bert

Bekijk andere blogs

Deel deze pagina met je familie en vrienden