25 november 2016

Een kasteel met een befaamde historie

Koning Karel V was hier te gast in de nacht voordat hij in 1520 in Aken tot keizer werd gekroond. Willem van Oranje ver­bleef er geruime tijd om van hieruit de Spanjaarden succesvol te bestrijden. De Nederlanden zijn dan ook een beetje hier ontstaan.

Anno nu kunt u er vertoeven met veel vredelievender bedoelingen. U kunt er logeren, lunchen, dineren, ver­gaderen en veel meer op bijzonder niveau. Voor intieme besp­rekingen, zakelijk en privé, eventueel in combina­tie met een diner, is de torenkamer een uitgelezen plek. Er zijn meer vergaderlocaties.

De hotelkamers op de eerste etage hebben hoge pla­fonds, op de tweede etage slaapt u onder oude balken. Klassiek meubilair en behang brengen u in de juiste sfeer. De twee suites bevinden zich in de ronde toren. De eikenhouten lambrisering en de Louis XIV-meubels in de lounge dragen bij aan de sfeer.

Het restaurant past in deze stijl, met zijn hoge pla­fond en kristallen kroonluchters. Maar ook bui­ten, in het kasteelpark is het goed toeven. Er is een ruim terras dat uitziet op het park met oude bomen en ro­zenperken. Het park eindigt aan de rivier de Geul, aan de over­kant zet de prachtige natuur zich golvend voo­rt.    

We bevinden ons in Kasteel Wittem. Ge­nieten van de grandeur van Kasteel Wittem begint al als u de brede oprijlaan oprijdt en eindigt pas als de grote poort na uw vertrek achter u sluit. Wie logeert in dit rijksmo­nument verblijft in een van de mooiste dalen van Lim­burg: de Geulvallei. Wandelen, fietsen, golfen (8 courses in een straal van 25 kilo­meter) en therma­alba­den zijn dichtbij, maar ook steden als Aken, Maas­tr­icht en Luik. Ook de Ardennen en de Eifel lopen uit tot aan de voet van het kasteel. Ook voor devotie zit u hier goed: Wittem is bedevaart­pl­aats, waar de hei­lige Gerardus wordt aanbeden. Het klooster ligt schuin tegenover het kasteel.

Overigens: niet alleen Karel V en Willem van Oranje logeerden er, ook bijvoorbeeld Katja Schuurman, Alain Delon, Rut­ger Hauer en Boudewijn de Groot hebben Kas­teel Wittem ont­dekt. Guus Brand kwam graag en vaak in het hotel en liet, in de begindagen, zelfs een snij­plank bezorgen omdat hij vond dat de plank die op dat moment in de keuken aanwezig was niet voldeed.

Kasteel Wittem

Kasteel Wittem werd al in 1125 genoemd in documen­ten die zich bevinden in de archieven van Luik. Toen droeg de weduwe van de heer van 's-Gravenvoeren en Valken­burg het kasteel over aan de Sint Jakobsabdij in Lui­k. Het was een imponerende waterburcht met zeven vesting­torens en brede grachten, voorzien van twee op­haal­brug­gen.

Ruim een eeuw later woonde de familie Jan van Cosse­laer er, de bezitter van het Graafschap Wittem, inclu­sief Epen, Wahlwiller, Nijswiller en Mechelen. Ook de graven van Waldeck Pyrmont werden bezitters en zij verkochten deze aan rijksgraaf Ferdinand van Pletten­berg.

De Franse overheersers maakten een einde aan het graa­fschap en de restanten van de burcht werden later verkocht aan de familie Merckelbach, die ze herstel­den in neogotische stijl en het kasteel zo van de onder­gang red­de.  

De Valkenburgse hotelier Rooding begon er in 1958 een hotel-restaurant. Tien jaar later, op 31 december 1968, verk­ocht hij het kasteel aan Piet Ritzen, die eerder succesvol een hotel-restaurant uitbaatte in Valken­burg. In 2010 kwam het kasteel opnieuw in handen van de familie Rooding in de perso­nen van Ronald en Silvia de Meij-Rooding.

Gastronomie

Kasteel Wittem werd een culinaire topper, met vele jaren een Miche­lin-ster. Een (stage)werkplek bij de witte of zwarte brigade was een aanwinst op het cv en Kasteel Wittem stond op hetzelfde niveau als Prinses Juliana en Châ­teau Neercanne.      

Tot de grote namen die de keuken van Kasteel Wittem bestierden behoren Hans Snijders, Jan Vossen, Teus van Schaik, Wiel Rekko. René Brienen, Martin Bruggeman, Bart Aussems, Marcel Bisselink en Ralf Berendsen.

Vandaag is Eric van de Weijer de chef-kok in restau­rant Violin. De huidige eigenaren hebben de drempel verlaagd zonder conces­sies te doen aan de kwaliteit. De seizoenen zijn de leidraad en de lekkernijen wor­den begeleid door mooi­e, verrassende wijnen. U bent nu ook welkom voor een high tea of gewoon een kopje koffie of een glas wijn, bier of fris op het terras of in de lounge.

Kasteel Wittem beschikt over ruime, statige twee­per­soons kamers en twee suites. De statige Prinsenzaal biedt gezelschappen een diner op maat. Er zijn ook andere mooie ruimtes voor recepties, bruiloften, ver­gaderingen en fees­ten tot 150 personen. Voor grotere groe­pen kan buiten een pavil­joen worden gebouwd. Het kasteel­park biedt bij goed weer veel extra facili­tei­ten, ook voor pre­sentaties. Het kasteel beschikt over ruime eigen par­keerplaatsen in het groen. Maar ook helikop­ters kunnen hier landen en opstijgen.

> Lees meer over Hotel Kasteel Wittem
> Lees meer over Brasserie Kasteel Wittem

Bekijk andere blogs

Deel deze pagina met je familie en vrienden