Restaurant In Den Roden Leeuw van Limburg

24 maart 2017

Een heilige, een wapen en een ambacht

In het plaatsje Wittem wordt al meer dan honderd jaar een heilige vereerd. Gerardus Majella, uit de acht­tiende eeuw, kwam uit Napels en werd redemptorist. En de patroonheilige van kleermakers, portiers en zwange­re vrouwen. Het redemptoristenklooster in Wittem is een waar bedevaartcentrum voor vrouwen die zwanger willen worden, maar ook voor veel anderen. Met name op zondag wordt de heilige Mis druk bezocht. Ook het klooster, gebouwd tussen 1729 en 1733, is een bezoek waard, inclusief de imponerende bibliotheek.

Bedevaartgangers gaan vaak wandelend van thuis op weg naar Wittem. Wandelen maakt hongerig en na de heilige Mis is het mooi dat u in de directe nabijheid kunt genieten van een even ambachtelijke als voedzame maal­tijd. Wij bezochten daartoe In den Roden Leeuw van Limburg, genoemd naar een deel van het wapen van Lim­burg: een rode leeuw met een dubbele staart, een gou­den kroon en gouden klauwen. Deze leeuw stond lang voordat Limburg werd gerealiseerd in het wapen van het Land van Valkenburg.

Het pand "In den Roden van Leeuw van Limburg" vlakbij het Wittemse klooster heette tot 1962 Bondshotel Knops-Smeets. In dat jaar namen Laurent en Cathrien Savelkoul het bedrijf over. Lau­rent en Cathrien, af­komstig uit Grevenbicht-Born, waren autodi­dact in de horeca, kelner­den, kookten en exploiteerden een casino voor mijn­beambten (het hogere kader van de mijnen) in Spekhol­zerheide. Het waren harde werkers en tegelij­kertijd levensgenieters met oog voor Limburgensia.

Laurent (1923 - 2000) was een groot liefhebber van de ambachteljke keuken. Denk daarbij aan witlof met ham en kaas, koude schotels en beef stroganoff. Limburg stond vroeger nog meer dan nu bol van de feesten en daar werd goed en veel gegeten, mede dankzij overge­waaide Franse culinaire invloeden.

In 1973 verhuisden Cathrien en Laurent naar een nieuw, eigenhandig gerestaureerd domicilie: 't Klauwes, dat zelfs een aantal jaren een Michelinster mocht dragen. De vijf kinderen van de familie Savelkoul hebben de culinaire en gastvrije talenten van hun ouders meege­kregen. De jongste, Ingrid, maakt dat ook vandaag nog waar in In den Roden Leeuw van Limburg. Want dat pand is altijd in de familie gebleven. Ingrid is de aimabe­le gastvrouw, echtgenoot René Douven staat in de keu­ken. Hij leerde het koken bij de familie Savelkoul.

In de Roden leeuw van Limburg heeft veel vaste gas­ten,  bedevaartgangers, wandelaars en logés. Ze komen graag terug voor het keukenambacht dat hier in ere is gehou­den. Weet u nog? Scampi in Pernodsaus, forel met aman­delen, salade lardon of beef strogan­off. Hier wordt de authentieke receptuur nog altijd gerespecteerd. En wie asperge in Hollandaisesaus (of de nieuwe Limburgse biersaus) wil proeven, hoort als amuse het snelle kloppen van de garde en weet dat die saus hier echt vers wordt ge­maakt.

Tip: er is een beperkte hoeveelheid St. Cunnibertwijn, van de eigen wijngaard van de familie Savelkoul in Wahlwi­ller. Ook daarin was Laurent een voorloper. En de wijngaard wordt door de nieuwe generatie in ere gehou­den.                  

Bekijk andere blogs

Deel deze pagina met je familie en vrienden