Blog Bert Salden | VVV Zuid-Limburg

Bert Salden

Culinair adviseur in hart en nieren

Bert Salden (1950, Geleen) is Limburger in hart en nieren. Hij organiseerde in de jaren '70 spraakmakende tentoonstellingen in de etalages van winkels in Ge­leen, toen een van de populairste plaatsen van Lim­burg. Hij bedacht toen, in 1976, ook het Limburgs Vastelaoves­leedjes Konkoer, dat de eerste jaren in Geleen pla­ats vond.

Hij werkte vervolgens 14 maanden als journalist bij Dagblad De Limburger, samen met collegablogger Wiel Beijer. Hierna was hij ruim tien jaar actief als hoofd promotie bij platenfirma Telstar in Weert, waar hij een Limburgse artiestenstal op poten zette en zelf liedteksten schreef, waarvan "Van Eijsde tot de Mook­erhei" de belangrijkste is. Hij ontdekte en promoot­te diverse (Limburgse) artiesten.

Schrijven bleef echter zijn grootste passie en daarop legde hij zich in 1987 weer helemaal toe. Schrijven over Limburg en vooral over zijn tweede passie: het culinai­re Limburg. Hij schreef flinke boeken met ti­tels als "Streekproducten in Limburg", "Wijngaarden in Limburg" en "25 Bijzondere restaurants in Limburg." Doorgaans betrekt bij hier ook Belgisch Limburg bij.

Hij schrijft voor culinaire gidsen, vakbladen en zijn eigen Gastvrij Magazine. Hij treedt op als culinair adviseur en gaat zelfs op zijn vrije dagen nog aan tafel in de horeca, samen met de al net zo genietende levenspartner Esther Theunissen. Op die vrije dagen schr­ijft hij zijn blogs.

Blogs van Bert 2018

Ode aan de forel

16 november 2018
Het heldere, kabbelende en daardoor zuurstofrijke water van de heuvellandse beken en riviertjes was vroeger een dankbaar thuis voor de regenboogforel.
Lees meer

De huiskamer van Sittard

5 oktober 2018
Sittard heeft ook zijn huiskamer, waar de Sittardernaren elkaar ontmoeten en de toeristen. Een gastvrije huiskamer, gelegen in de nabijheid van de belangrijkste kerk.
Lees meer

Valkenburgse bokkenweken

28 september 2018
De "bok" is weer in het land. Doorgaans staat dit voor het herfstbo(c)kbier dat vrijwel elke Nederlandse brouwerij presenteert bij de aanvang van het najaar.
Lees meer

Vlees van de buurkoeien op het bord

17 augustus 2018
"Ik heb vier kinderen. Die wil ik goed en vooral ver¬antwoord te eten geven. Dat geldt zeker voor vlees: geef de dieren de tijd om rustig te groeien. Dat komt de kwaliteit ten goede."
Lees meer

Buitenverblijf in groen centrum Parkstad

20 juli 2018
Parkstad Limburg doet zijn naam alle eer aan op de plek waar we vandaag verblijven: een heerlijk buiten¬verblijf in het groen, aan de stadsrand van Heerlen.
Lees meer

Veelzijdig proeven in Heerlen

17 mei 2018
Kleine, smakelijke porties, veel voor een sympathieke vergoeding. Een perfecte plek om uw dag Parkstad af te sluiten: Gewoon Chique! Zo heet dit etablissement en zo is het ook.
Lees meer

Lekker in Brunssum

7 mei 2018
De stad is getransformeerd tot een eigen­tijdse plaats, waar het goed toeven is. Zo is er een nieu­we Brikke Aove als cultuurcentrum en een ver­beterd Lindeplein. En... Bronsheim!
Lees meer

Ondergronds genieten van groenten uit eigen tuin

23 maart 2018
Valkenburg is een mergelstadje. Met mergelgroeven. In de Daelhemergroeve is sinds april 2017 een hoogwaardig restaurant gevestigd.
Lees meer

Eigentijds genieten in eeuwenoude ambiance

23 februari 2018
De eeuwen echoën door het kasteel, dat niettemin bruist van eigentijdse activiteiten. Lees meer over het bezoek van Bert aan Kasteel Limbricht.
Lees meer

Proeven van harmonieën aan de Geul

19 januari 2018
Bert bezocht proeflokaal Leeuw aan de Brug, dit is meer dan zomaar een proeflokaal . Lees erover in zijn blog.
Lees meer

Blogs van Bert 2017

Bijzondere haringen aan een kabbelend water

15 december 2017
Bert bezocht horecauitspanning "De Vief Heringe", een pareltje in Sittard met een ideale ligging en een interessante historie. Lees erover in zijn blog.
Lees meer

"Grand"

9 november 2017
Bert legt uit waarom Hotel Voncken nog altijd de terechte benaming "Grand" voor zijn naam mag dragen. Lees alles over de geschiedenis van dit Valkenburgse hotel in zijn blog.
Lees meer

Mediterraan genieten in Landgraaf

6 oktober 2017
Deze keer heeft Bert de Winselerhof aan de rand van het schitterende Strijthager­beek­dal bezocht. Deze karaktervolle here­boer­derij uit de 16e eeuw is nu een fraai hotel en restau­rant.
Lees meer

Lekkers "van beneden"

28 september 2017
Bert bezocht Vaals, toch in een uithoek van Nederland, met een altijd druk bezocht centrum en een restaurant met een meer dan bevlogen chef.
Lees meer

Een Europees icoon op een hoogtepunt

11 augustus 2017
Bert bezoekt het drielandenpunt. Hij vertelt over vroeger en nu en wat je er allemaal kunt beleven. Lees hier meer!
Lees meer

Streekgenieten met streekgenoten

5 juli 2017
Bert bezoekt brasserie Mijn Streek, gelegen op de vijfde verdieping van het Heerlense glaspaleis Schunck. Lees meer over hartje Heerlen hier.
Lees meer

Op de koffie bij de burgemeester

13 juni 2017
Bert bezoekt Burgemeester Quicx, Coffee & More. Het klinkt we­relds, zeker in het intieme kerkgehucht waar Sint Gerlachus wordt vereerd. Het oogt ook werelds, maar de regio staat centraal. Lees het in de blog!
Lees meer

Gastvrije windvanger in Beek

10 mei 2017
Bert bezoekt café-restaurant Aan de Meule in Beek. Deze horecagelegenheid ligt op het hoogste punt van de gemeente en is één van de belangrijkste trekpleisters. Lees het in zijn blog!
Lees meer

Een kasteel met culinaire grandeur

21 april 2017
Bert heeft deze keer een kasteel met een boeiend verleden bezocht, waarbij hij zeker heeft genoten in de gezellige bistro. Lees meer over zijn bezoek aan Kasteel Vaalsbroek in zijn blog.
Lees meer

Een heilige, een wapen en een ambacht

24 maart 2017
Bert bezoekt In Den Roden Leeuw van Limburg. Een hotel - restaurant - eetcafé gelegen vlakbij het Wittemse klooster. Lees het is zijn blog!
Lees meer

Het kasteel dat genieten combineert met natuurbehoud

24 februari 2017
Bert bezoekt een prachtig kasteel aan de rand van Heerlen, te midden van een groene oase van natuur en toch op een minuut van de stadsautoweg. De Randsteedse eigenaren zijn duidelijk verlimburgst, dat is te merken aan de echte Limburgse gastvrijheid. Lees het in zijn blog!
Lees meer

Blogs van Bert 2016

 1. De keuken van Tante Wies

  De keuken van Tante Wies 27 januari 2017

 2. Het hoog(s)tepunt in Valkenburg

  Het hoog(s)tepunt in Valkenburg 23 december 2016

 3. Een kasteel met een befaamde historie

  Een kasteel met een befaamde historie 25 november 2016

 4. Oude glorie, maar heel eigentijds

  Oude glorie, maar heel eigentijds 28 oktober 2016

 5. Puur op zijn puurst

  Puur op zijn puurst 29 september 2016

 6. Drie-eenheid in Vijlen

  Drie-eenheid in Vijlen 2 september 2016

 7. Elsloo: historisch hart en kasteelbossen

  Elsloo: historisch hart en kasteelbossen 5 augustus 2016

 8. Zalmforellen en andere streekproducten én wijnen

  Zalmforellen en andere streekproducten én wijnen 8 juli 2016

 9. Een zilveren hotel, gestart door acht vrienden

  Een zilveren hotel, gestart door acht vrienden 3 juni 2016

 10. Natuurlijk genieten

  Natuurlijk genieten 13 mei 2016

 11. Proef, ruik, bekijk en ervaar de omgeving

  Proef, ruik, bekijk en ervaar de omgeving 22 april 2016

 12. De kroon op het terras

  De kroon op het terras 1 april 2016

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website