The First Miles to Liberty - Dag 2

Valkenburg Bezoek website

The First Miles to Liberty - Dag 2

The First Miles to Liberty - Dag 2 Valkenburg aan de GeulValkenburg 0652336545 Naar de website
Op de 2e dag van dit 4-daags evenement waarbij herdacht en gevierd wordt dat het 75 jaar geleden is dat Zuid Limburg bevrijd werd, is de gemeente Valkenburg aan de Geul de gastheer voor de gehele dag. De dag begint met een plechtige oecumenische herdenkingsdienst in de kerk van Houthem St.Gerlach waarbij een aantal WO2 veteranen de eregasten zullen zijn. Na de lunch zullen de stoet historische oorlogsvoertuigen en de meereizende ‘40-er jaren’ artiesten een aantal dorpskernen bezoeken. Op de diverse pleinen zullen er optredens zijn met muziek uit de oorlogsjaren en kunnen de voertuigen van dichtbij bewonderd worden. Overdag is er een beleveniswandeling langs een aantal displays die met re-enactors en originele voorwerpen plekken zoals een verbandpost uit de oorlog, nabootsen. Aan het einde van de dag is er een groot feest op het Berkelplein met diverse optredens en gelegenheid om de WO2 veteranen te ontmoeten. Meer info staat, zodra definitief, op de website van de Stichting.

Programma op 13 september

09:00 – 10:00 Tocht van 75 voertuigen uit de oorlogsjaren en hun gevolg vanaf Landal Kasteeldomein de Cauberg naar Château St. Gerlach.

10:30 – 11:40 Herdenkingsviering in de Sint-Gerlachuskerk in Houthem. Een oecumenische viering met solisten, de Fanfare ‘Bereden Wapens’ en Brassband St. Gerlach. De viering wordt georganiseerd door Stichting Platform Wereldburgerschap en Stichting Liberty Maastricht.

11:40 – 13:15 In het Kasteelpark wordt een muziekprogramma georganiseerd met artiesten die muziek uit de oorlogstijd spelen en zingen. De opgestelde voertuigen worden vergezeld van soldaten en burgers uit die tijd.

13:15 – 13:30 De voertuigen en de groepen soldaten en burgers gaan in 3 deelcolonnes naar de 3 dorpskernen Berg en Terblijt, Sibbe en Schin op Geul.

13:30 – 15:00 Drie dorpskernen ontvangen met een feestelijke intocht de “bevrijders”. De locaties waar de feestelijke intochten plaatsvinden zijn:
  • Schin op Geul, Ljubljanaplein
  • Sibbe, Camping De Linde
  • Berg en Terblijt, bij de Kerk

14:00 – 14:30
Onthulling ‘Henry E. Morganstraat’ in de wijk Villa Via Nova. De straat wordt genoemd naar een Amerikaanse soldaat die op 16 september 1944 in de Reinaldstraat is gesneuveld. Onder voorbehoud zal zijn familie aanwezig zijn en zal het straatnaambord door hen, geassisteerd door Gijs Tuinman en een vertegenwoordiger van de US Ambassade, worden onthuld.

14:00 – 15:00
Herdenkingsviering in de H.H. Nicolaas en Barbarakerk voor, door en met leerlingen van het Stella Maris College.

14:30 – 15:00 De aanwezige veteranen worden ontvangen bij Leeuw aan de Brug en bezoeken gezamenlijk de Old Hickory Brug in de Halderstraat.

15:30 – 16:30
Feestelijke intocht van de legervoertuigen, de “bevrijders” en hun gevolg vanuit de drie dorpskernen, naar het Walramplein.

16:30 – 22:00 Feest op het Walramplein, met een veelzijdig programma vol entertainment. Denk hierbij aan DJ D-Day, Natasha Harper, Johnny Victory en The Rum and Cola Girls. Johnny Cash Tribute zal afsluiten. Tussen 18:00 en 18:30 vertrekken de voertuigen en de re-enactors naar de Cauberg. Vanaf 20:00 is iedereen welkom om op Landal Kasteeldomein de Cauberg feest te vieren. De ondernemers op het Walramplein stellen de faciliteiten van podium en catering ter beschikking. Historische vliegtuigen zorgen rond 16:00 voor een unieke fly-over boven het Walramplein.

19:30 – 22:00 Bevrijdingsconcert in het Openluchttheater Valkenburg, met muziek die verwijst naar de meidagen van 1945, maar tevens de veelzijdigheid van de Fanfare ‘Bereden Wapens’ uit Vught illustreert. Met solistische medewerking van de 3 zangeressen van Les Chouettes. Muzikale leiding: ritmeester dirigent Harold Lenssen. Voor info en tickets: www.openluchttheater-valkenburg.nl

20:00 – 00:00 Bevrijdingsfeest Landal Kasteeldomein de Cauberg. Tijdens dit bevrijdingsfeest zijn alle artiesten en re-enactors van het middagprogramma aanwezig. Het park is gedurende alle dagen gehuld in oorlogssfeer

september 13
Valkenburg aan de Geul, Valkenburg