Tentoonstelling 'Everything You Always Wanted to Know About Toilets, But Were Afraid to Ask'

Kerkrade Bezoek website

Tentoonstelling 'Everything You Always Wanted to Know About Toilets, But Were Afraid to Ask'

Tentoonstelling 'Everything You Always Wanted to Know About Toilets, But Were Afraid to Ask' Cube design museum, Museumplein 2Kerkrade 0455676010
Iedereen moet en doet het: ontlasten of naar het toilet gaan. Mensen gaan zitten of blijven staan, doen de behoefte en trekken door. Mensen wassen en drogen de handen, verlaten het toilet en gaan verder waarmee ze bezig waren. Nadenken over wat er met het resultaat is gebeurd, doen mensen liever niet. Het toiletbezoek is vanzelfsprekend. Het toilet is af. Maar is dat wel zo? Hoe is het sanitair eigenlijk tot stand gekomen? Wie bedacht welke oplossingen en vooral: waarom en waartoe? En hoe ziet het toilet van de toekomst eruit?

Deze vragen staan centraal in de designmanifestatie Everything You Always Wanted to Know About Toilets, But Were Afraid to Ask. In deze gelijknamige tentoonstelling laat het Cube design museum zien hoe de meest elementaire behoefte van de mens na eten, drinken en ademen ondersteund wordt door uiteenlopende vormen van design. Aspecten van hygiëne en milieu worden behandeld, zoals de relatie tussen gezondheid en ontlasting, het gebruik van spoelwater en recycling van fecaliën. Ook worden de thema’s zoals schaamte, privacy en luxe en hoe die effect sorteren op het uiterlijk van het toilet en de toiletruimte toegelicht. Tevens wordt er ook verteld waarom mensen op reis of in het café met veel minder genoegen nemen.

Deze manifestatie belichaamt het wezen van Cube design museum. Aan de hand van herkenbare voorwerpen laat het Cube design museum een breed publiek kennismaken met industriële, maatschappelijke en sociale toepassingen voor relevante problemen op het gebied van sanitair. Deze tentoonstelling creëert daardoor niet alleen bewustzijn over de noodzaak van hygiëne, maar zetten ook mensen aan het denken over toiletkwesties van toen, nu en straks. Door vragen te stellen én door te tonen hoe het was, het is en hoe het zou kunnen zijn. Hier, maar zeker ook elders op de wereld. Sanitaire oplossingen van wetenschappers, vormgevers en designers zijn hard nodig: wereldwijd hebben anderhalf miljard mensen geen toegang tot een deugdelijk toilet.

Thema's
In elf thema’s wordt het verhaal verteld van de geschiedenis van het toilet, in relatie tot de gebruiken rond poepen en plassen, de veranderende denkbeelden over hygiëne en de bekommernis voor het milieu. De focus bij de behandeling van deze samenhangende ontwikkelingen is gericht op de westerse wereld, maar er zullen ook uitstapjes worden gemaakt naar andere culturen, waar zich een vaak andere ontwikkeling voordeed.

De kijk in het verleden die in dit deel van de expositie wordt genomen, is niet slechts een nostalgische terugblik, maar staat in het teken van het heden, het scharnierpunt naar de toekomst. De terugblik verheldert de huidige stand van zaken op het gebied van sanitaire voorzieningen, een noodzakelijke voorwaarde om een stap in de toekomst te zetten. Die blik op de toekomst is het onderwerp van het tweede deel van de expo op Cube 4. Thema's:

Weggespoeld.
Mensenmest.
Handen wassen.
Zitten of hurken.
Ik ben mijn toilet.
Accessoires.
Geur, geluid & gêne.
Heren & dames.
In een kwade reuk.
Onderweg ontlasten.
Gezonde stoelgang.

Overzicht

Prijs

Individueel: € 12,- per persoon, E-ticket: € 11,- per persoon. Kinderen tot en met 4 jaar en Museumkaart: gratis.

Data 19-5-2017 t/m 1-11-2017
Contact
Cube design museum, Museumplein 2, Kerkrade
0455676010

Deel deze pagina met je familie en vrienden