Tentoonstelling 'je marche, j’ouvre une porte, je ferme une porte'

Wijlre Bezoek website

Tentoonstelling 'je marche, j’ouvre une porte, je ferme une porte'

Tentoonstelling 'je marche, j’ouvre une porte, je ferme une porte' Buitenplaats Kasteel Wijlre, Kasteelwijlreweg 1Wijlre Naar de website
Op 8 maart opent bij buitenplaats Kasteel Wijlre de tentoonstelling 'je marche, j’ouvre une porte, je ferme une porte', waarin de hedendaagse kunstverzameling van Albert Groot en het brein als palimpsest als uitgangspunt worden genomen. Aan de hand van een selectie werken van tien internationale kunstenaars wordt een bijzondere blik gegeven op de visie van deze kunstmecenas, collectioneur en psychiater.

De in Sittard gevestigde psychiater Albert Groot (Alkmaar, 1953) is een gepassioneerd kunstverzamelaar van hedendaagse kunst en zet zich op verschillende manieren in voor het ontsluiten van privécollecties voor het grote publiek. Eerder zei hij daarover: 'Wat mij inspireert wil ik delen, de schoonheid, mijn bestaan in het hier en nu. Delen met verzamelaars, kunstenaars en kijkers'.  
Samen met het echtpaar Jo en Marlies Eyck, is Albert Groot founder van stichting buitenplaats Kasteel Wijlre. Zijn betrokkenheid bij de buitenplaats is in de afgelopen jaren dan ook groot geweest; als adviseur, klankbord maar ook als bruikleengever. Het is echter voor het eerst dat er bij buitenplaats Kasteel Wijlre een tentoonstelling plaatsvindt die zijn kunstcollectie centraal stelt.

De G+W collectie, met initialen van Albert Groot en zijn vrouw Hanny Wijnands, bevat overwegend werk van jonge, internationale hedendaagse kunstenaars. De werken in zijn collectie, bestaande uit sculpturen, tekeningen, schilderkunst, fotografie en video, geven inzicht in ons bestaan en de door ons geïnterpreteerde werkelijkheid van het zelf, naast het gezamenlijke leven in het hier en nu, waarin de ontmoeting met de ander centraal staat.

De tentoonstelling 'je marche, j’ouvre une porte, je ferme une porte' is samengesteld door curatoren Petra Kuipers en Chris Bestebreurtje. Zij hebben als uitgangspunt gekozen voor het denkbeeld van de Franse negentiende eeuwse dichter Charles Baudelaire over het brein als palimpsest: 'Wat is het brein, anders dan een immense en natuurlijke palimpsest? Mijn brein is een palimpsest en die van u ook, lezer. Ontelbare lagen van ideeën, beelden en gevoelens zijn beurtelings op uw brein gevallen, zo zacht als licht'.

In de aaneengeschakelde ruimten van het Koetshuis zijn werken opgesteld van Eylem Aladogan, Katinka Bock, Daniel Gustav Cramer, Aurélien Froment, Navid Nuur, Takashi Kawashima, Roman Ondák, Dominique Petitgand, Francisco Tropa en Clemens von Wedemeyer. Kenmerkend in hun werk is het complexe karakter, de ingetogen stijl en de manier waarop ieder van hen de eigen discipline overstijgt en verhalen bij zich draagt.

Over buitenplaats Kasteel Wijlre
Kasteel Wijlre is een buitenplaats voor cultuur en landschap. De buitenplaats presenteert tentoonstellingen, projecten, events en educatieve activiteiten in het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House, het historische Koetshuis en de Tuinen.

Overzicht

Data 8-3-2018 t/m 10-6-2018
Contact
Buitenplaats Kasteel Wijlre, Kasteelwijlreweg 1, Wijlre

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website