Sint Brigidawandeling

Sint Brigidawandeling

Wittem Bezoek website

Sint Brigidawandeling

Sint Brigidawandeling Gerarduskapel Wittem Naar de website
Op vrijdag 1 februari, Jaarfeest van ‘Sint Briej’, organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) een 12 kilometer lange pelgrimstocht naar het Zuid-Limburgse plaatsje Noorbeek. Al sinds 1634 is dit dorp pelgrimsoord van de legendarische Sint Brigida, de stichteres van het klooster Kildare in Ierland. Vertrekpunt van de wandeling is Wittem, een ander bekend pelgrimsoord in het Limburgse Heuvelland.

In de Gerarduskapel aan de Wittemer Allee 32 te Wittem wordt op de vroege vrijdagmorgen om 07.00 uur de groepswandeling geopend met een korte introductie en het pelgrimsreisgebed. Het eerste deel van de wandeling voert via Gulpen en Ingber naar Margraten. In de parochiekerk aldaar is een korte bezinning. Andere wandelaars kunnen zich er om 09.00 uur bij de pelgrims aansluiten voor de laatste 6 kilometer.  

Het tweede deel van de tocht voert langs de interessante kerk van Banholt, waar een korte stop wordt gemaakt. Vlak vóór Noorbeek passeren de pelgrims de Brigidabron, waar kinderen water putten, dat ze samen met de pelgrims meenemen naar de Sint Brigidakerk. Daar wordt om 11.00 uur de eucharistieviering gehouden samen met de parochiegemeenschap. In deze viering wordt volgens een oude traditie het water uit de Brigidabon, maar ook brood wordt gezegend.

Na de viering kan je meedoen aan het gezellige ‘frühschoppen’ in één van de café’s van het dorp. Wie wil kan om 13.00 uur vanaf Herberg Sint.Brigida mee terug wandelen naar Wittem langs een andere, mooie route: via het Gulpdal en de bossen van Landsrade (13 kilometer). Een kwartier eerder gaat een Arriva-bus (lijn 57) rechtstreeks van Noorbeek naar Partij/Wittem (uurdienst).

Om mee te wandelen is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Wittem (07.00 uur) of Margraten (09.00 uur) is voldoende. Als er extreem winterweer wordt verwacht, kijk dan op website om te zien of de tocht doorgaat.

Deze wandeling is de eerste van tien pelgrimstochten die de SPV heeft gepland voor 2019. Deze en andere pelgrimstochten staan vermeld in een programmafolder die gratis af te halen is onder andere in Klooster Wittem. Ook is het mogelijk om de folder te downloaden via de website.

Overzicht

Prijs

Deelname is gratis.

Data
2019
februari 1
Contact
Gerarduskapel , Wittem

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wandelen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website