Sint-Brigidawandeling

Wittem Bezoek website

Sint-Brigidawandeling

Sint-Brigidawandeling Gerarduskapel, Wittemer Allee 32Wittem
Op donderdag 1 februari a.s., Jaarfeest van ‘Sint Briej’, opent de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden haar wandelseizoen met een 12 kilometer lange pelgrimstocht naar het Zuid-Llimburgse plaatsje Noorbeek. Al sinds 1634 is dit dorp pelgrimsoord van de legendarische Sint- Brigida, de stichteres van het klooster Kildare in Ierland. Vertrekpunt van de wandeling is Wittem, een ander bekend pelgrimsoord in het Limburgse Heuvelland.

In de Gerarduskapel aan de Wittemer Allee 32 te Wittem wordt op de vroege donderdagmorgen om 07.00 uur de groepswandeling geopend met een korte introductie en het pelgrimsreisgebed. Het eerste deel van de wandeling voert via Gulpen en Ingber naar Margraten. In de parochiekerk aldaar is een korte bezinning op het thema van dit jaar: ‘Als de bron droog staat’. Wandelaars kunnen zich daar om 09.00 uur bij de pelgrims aansluiten voor de laatste 6 kilometer.

Het tweede deel van de tocht voert langs de interessante kerk van Banholt, waar een korte stop wordt gemaakt. Vlak vóór Noorbeek passeren de pelgrims de Brigidabron, voordat in Noorbeek de St.Brigidakerk bereikt wordt. Daar wordt om 11.00 uur de eucharistieviering gehouden samen met de parochiegemeenschap. In deze viering wordt volgens een oude traditie water en brood gezegend.

Na de viering kan men meedoen aan het gezellige ‘frühschoppen’ in een van de café’s van het dorp. Wie wil kan om 13.00 uur vanaf Herberg St.Brigida mee terug wandelen naar Wittem langs een andere, mooie route: via het Gulpdal en de bossen van Landsrade (13 kilometer). Een kwartier eerder rijdt een Arriva-bus (lijn 57) rechtstreeks van Noorbeek naar Partij/Wittem (uurdienst). Om mee te wandelen is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Wittem (07.00 uur) of Margraten (09.00 uur) is voldoende. Deelname is gratis. Als er extreem winterweer wordt verwacht, raadpleeg dan de website om te zien of de tocht doorgaat.

Deze wandeling is de eerste van tien pelgrimstochten die de SPV heeft gepland voor 2018. Ze staan vermeld in een jaarfolder die gratis af te halen is o.a. in Klooster Wittem en bij enkele VVV-kantoren. Informatie is ook te vinden op de site website. Naast haar eigen wandelingen vermeldt de stichting in de folder ook tien andere pelgrimstochten die door andere organisaties worden ondernomen.

februari 1
Gerarduskapel, Wittemer Allee 32, Wittem

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wandelen