Passiespelen Tegelen

Venlo Bezoek website

Passiespelen Tegelen

Passiespelen Tegelen Openluchttheater de Doolhof Venlo Naar de website
Met de benoeming van het auteursduo Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen en van regisseur Cees Rullens heeft het bestuur van de Passiespelen Tegelen het startsein gegeven voor de voorbereiding van de Passiespelen 2020. Auteurs en regisseur hebben een jaar de tijd om de tekst en het regieconcept gestalte te geven. De presentatie van tekst en regieconcept is op donderdag 29 maart 2018, Witte Donderdag.

Op weg naar de presentatie in maart 2018 hebben beide auteurs en de regisseur regelmatig contact en overleg opdat tekst en dramaturgie op elkaar aansluiten en om er samen voor te zorgen, dat er in 2020 een geheel ‘nieuwe’, ‘andere’ voorstelling komt te staan. De voorstelling 2020 wordt dus geen voortborduren op 2010 en 2015: het wordt opnieuw een verrassing. De première in Openluchttheater de Doolhof in Tegelen vindt plaats op zondag 10 mei 2020 gevolgd door meer dan 20 voorstellingen tot begin september. Voornamelijk op zondagmiddag. Het wordt de 21e editie, de eerste editie was in 1931, van de Passiespelen die sinds 2014 behoren tot het ‘immaterieel erfgoed’.

Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen hebben als artistieke leiders dertig jaar lang met spraakmakende voorstellingen ‘gezicht’ gegeven aan Theatergroep De Kern. Zij schreven de teksten, componeerden de muziek (Jan-Jaap), regisseerden en acteerden. Producties als ‘Hildegard von Bingen’, ‘Kom vanavond met verhalen’ en - hun laatste productie - ‘Mariamonologen’ staan bij velen nog vers op het netvlies. Tegelijk is Cees Rullens geëngageerd als regisseur. Geen onbekende, aangezien hij ook reeds tekende voor de regie van de Passiespelen in 2010 en 2015. Succesvolle voorstellingen met, ten opzichte van voorgaande spelen, een theatrale vernieuwing, die bij de medewerkers (ruim 400 vrijwilligers) en de bezoekers bijzonder in de smaak is gevallen.

In 2015 bezochten ruim 42.000 bezoekers uit geheel het land, uit Vlaanderen en de Duitse grensregio de Passiespelen. Cees Rullens verwierf bekendheid als regisseur van grootschalige theaterprojecten zoals o.a. ‘Draaksteken’ Beesel (2002, 2009), de opening van de ‘Floriade 2012’, de ‘Dreigroschenoper’ aan de Maas (OpLocatie, 2014) en de Tegelse Passiespelen van 2010 én 2015. In zijn ogen zijn de Passiespelen ‘een gebeurtenis die spelers en toeschouwers
moeten ondergaan en beleven.’

Na de presentatie van tekst en regieconcept op 29 maart 2018 gaat het hele circus rollen: audities, rolverdeling, start van de repetities, productievoorbereiding (decor, kostuums e.a.) op weg naar de première op 10 mei 2020. Tot dan zullen ruim 400 vrijwilligers vele uren (circa 150.000) in de voorbereiding steken. De Vereniging Medewerkers Passiespelen bundelt al die vrijwilligers, die met hart en ziel hun inzet leveren op scène of anderszins. De regisseur wordt ondersteund door een professioneel artistiek team: componist, decorontwerper, dirigent(en), grime en haarwerk en een productieteam voor theatertechniek, decor, kostuums, et cetera. Raadpleeg de website voor meer informatie.

Data 10-5-2020 t/m 6-9-2020
Openluchttheater de Doolhof , Venlo