Oud-Limburgs Schuttersfeest OLS Merkelbeek

Merkelbeek Bezoek website Bestel tickets

Oud-Limburgs Schuttersfeest OLS Merkelbeek

Oud-Limburgs Schuttersfeest OLS Merkelbeek Feestterrein, Haagstraat Merkelbeek
Schutterij St. Johannes - St. Clemens uit Merkelbeek organiseert op 2 juli het Oud-Limburgs Schuttersfeest, het grootste cultureel-historisch evenement in Belgisch- en Nederlands-Limburg!

Waarom het OLS in Merkelbeek?
  • Het Oud-Limburgs Schuttersfeest is een jaarlijks terugkerend festijn, waarbij bijna alle schutterijen uit Belgisch- en Nederlands-Limburg samenkomen.
  • Het OLS start met een folkloristische optocht van alle schutterijen, met als hoogtepunt het defilé.
  • Tevens vindt er een Kinder OLS plaats.

Geschiedenis
Het Oud-Limburgs Schuttersfeest is een jaarlijks terugkerend festijn, waarbij bijna alle schutterijen uit Belgisch- en Nederlands-Limburg samenkomen. De op dit moment 149 aangemelde schutterijen zijn allen aangesloten bij de Oud-Limburgse Schuttersfederatie - het overkoepelende orgaan voor schutterijen en schuttersgilden van beide Limburgen. Het OLS heeft sinds 2008 de status van immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en sinds 2014 in Nederland.

Het OLS
Het OLS start met een folkloristische optocht van alle schutterijen, met als hoogtepunt het defilé. Na de optocht vinden de groeps- en individuele wedstrijden plaats op het feestterrein, voor o.a. de drumbands met hun muziekuitvoering en exercitie-pelotons die worden getoetst op bekwaamheid. Tevens vinden de verschillende schoonheidswedstrijden plaats voor de koningen, koninginnen, keizers, keizerinnen, generaals bielemannen, sappeurs en marketentsters.

De belangrijkste wedstrijd is de schietwedstrijd, waarbij de schutters houten bolletjes moeten afschieten uit de schietboom. Eén bepaling in het OLS-regelement maakte het feest extra bijzonder: de schutterij die de schietwedstrijd wint ontvangt de trofee ‘den Um’ en mag het OLS in het daaropvolgende jaar organiseren.

Het succes van de schutters uit Merkelbeek
Op 9 juli 2016 wist het zestal van Schutterij St. Johannes – St. Clemens de hoogste culturele eer te halen van Limburg, zij wonnen het OLS 2016 te Maasmechelen. De succesvolle schutters zijn: Albert Ramaekers, Gerald Jeurissen, Bas Verbaten, Remco Verbaten, Diana Janssen en Nadine Ramaekers-Lückers. Hun thuiskomst in Merkelbeek is overweldigend, het hele dorp is uitgelopen en er zijn tientallen geüniformeerde schutters van de omliggende dorpen om de winnaars bij deze glorieuze dorps intocht te begeleiden.

Kinjer OLS
De scholen in Belgisch en Nederlands Limburg zijn hiervoor benaderd. Er zijn 29 scholen uit de beide Limburgen aangemeld die op dinsdag 27 juni als echte 'kinderschutters' door de straten van Merkelbeek lopen. De winnaar loopt voorop tijdens de OLS-optocht.

Het feestprogramma
23 juni: Kienavond t.b.v. Kinjer-OLS.
24 juni: Bedrijven-OLS 2017.
25 juni: Tribute Festival (Cover Band Festival).
27 juni: Kinjer-OLS 2017.
30 juni: OLS Sjtummings Sjpektakel (Limburgse Aovend).
01 juli: Eucharistieviering.
02 juli: OLS 2017.
06 juli: Vrijwilligersfeest.
08 juli: Kavelen OLS 2017.

Waar vindt u het OLS?
Feestterrein Haagstraat, Merkelbeek.