Stein Bezoek website

Maasvallei 1568 Diverse locatiesStein Naar de website
Maasvallei 1568
Wie nu wandelt of fietst in het rustige RivierPark Maasvallei, kan zich nauwelijks voorstellen dat dit gebied een belangrijke rol heeft gespeeld aan de vooravond van de 80-jarige oorlog. In oktober 1568 stak Willem van Oranje bij Obbicht met zijn leger over de Maas. En twee edelen uit Stein, de gebroeders Diederik en Gijsbert van Bronckhorst-Batenburg, werden op 1 juni 1568 in Brussel onthoofd. In 2018 is dat 450 jaar geleden. Daarom vinden van maart tot en met oktober in Obbicht en Stein tal van activiteiten plaats in het kader van het Herdenkingsjaar 1568.

Waarom Maasvallei 1568?

• Van maart tot en met oktober vinden daarom in Obbicht en Stein tal van activiteiten plaats in het kader van het Herdenkingsjaar 1568.
  • Neem deel aan een thematische fiets- en autotocht, een spektakel bij kasteel Obbicht of een bezoek aan de kasteelruïne van Stein.
  • Breng een bezoek aan de tentoonstelling, expositie of diverse lezingen.

Historische fietstocht
Ontdek de geschiedenis van RivierPark Maasvallei tijdens de historische fietstocht Maasvallei 1568. De fietstocht start bij brouwerij de Fontein in Stein (nabij fietsknooppunt 41) en is in totaal 39,5 kilometer lang en is gemakkelijk te volgen via het Nederlandse- en Belgische fietsknooppunten netwerk. De fietstocht is te koop voor € 2.- en verkrijgbaar in alle VVV Zuid-Limburg winkels en de webshop. Op tijden van openstelling is de fietstocht ook verkrijgbaar in de multifunctionele ruimte De Hoppenkamp en op de kasteelruïne van Stein.

Autotocht
Op 19 augustus vindt een autotocht plaats in het gebied van de Maasvallei: 'In het spoor van Willem van Oranje, een veldtocht langs de Grensmaas en op zoek naar haar invloed op het protestantisme'. Deze autotocht gaat langs de belangrijkste plaatsen aan de Grensmaas, die in 1568 een rol gespeeld hebben: Stein, Urmond, Buchten, Obbicht, Stokkem, Leut, Rekem, Lanaken (Pietersheim) en Maastricht (Landmark 3 en 4). Lokale historici lichten toe, wat aan de vooravond van de Opstand en in 1568 ter plaatse is gebeurd. De tocht (met historische achtergrondinformatie) en de route is uitgewerkt in een 75 pagina tellende uitgave. Informatie over inschrijving en deelname volgt.

Tentoonstelling 'Historisch jaar 1568 Stein-Obbicht'
Vanaf 24 maart tot medio oktober vindt in de Multifunctionele Ruimte 'de Hoppenkamp' in Stein, naast het Museum voor Grafcultuur, een expositie plaats over de beginjaren van de Opstand en de wijze waarop verschillende leden van de familie van Bronckhorst-Batenburg hier een rol bij gespeeld hebben.

Lezingen

• Op 17 mei in de Hoppenkamp te Stein: lezing door Sander Wassing: 'Alva's Raad van Beroerten en Brusselse aantekeningen m.b.t. de gebroeders Bronckhorst-Batenburg'. Aanvang: 19.30 uur.
  • Op 6 september in de Harmoniezaal te Obbicht: lezing door Guus Janssen: 'De adellijke familie van Vlodrop en het geestelijk klimaat in het Maasdal tussen 1525 en 1580'. Aanvang: 19.30 uur.
  • Op 8 november in de Terpkerk te Urmond: lezing door Peter Nissen: 'Religie en geweld'. Aanvang: 19.30 uur.

Extra openstelling Kasteelruïne en de Hoppenkamp in Stein
In het kader van het 'Historisch jaar 1568 Stein-Obbicht' vindt een extra openstelling plaats in de kasteelruïne van Stein met op enkele momenten een kleine vorm van living history. Vooral het verhaal van het gezin Bronckhorst-Batenburg staat centraal. Ook de tentoonstelling in de multifunctionele ruimte 'De Hoppenkamp' in Stein is geopend. Beide locaties zijn van 13.00-17.00 uur geopend. Data: 2 t/m 3 juni en 8 t/m 9 september.

Excursie kasteelruïne Stein
In het kader van het 'Historisch jaar 1568 Stein-Obbicht' vindt op het tweede en vierde weekend van juli en augustus een geleide excursie plaats, startend om 14.00 uur in de multifunctionele ruimte 'De Hoppenkamp' in Stein. Deelnemers zullen om 15.00 uur gezamenlijk naar de kasteelruïne van Stein vertrekken. Op beide locaties staat vooral het verhaal van het gezin Bronckhorst-Batenburg centraal. Data: 15 en 29 juli en 12 en 26 augustus.

Data 17-4-2018 t/m 31-10-2018
Diverse locaties, Stein