De Literaire Matinee (32e editie)

De Literaire Matinee (32e editie)

Landgraaf Bezoek website

De Literaire Matinee (32e editie)

De Literaire Matinee (32e editie) Theater Landgraaf, Kerkberg 4Landgraaf 0455310929 Naar de website
De presentatie is in handen van Dick Gebuys en de gasten voor die middag zullen zijn: Anya Niewierra, Petra Stienen, Judit Neurink en Oscar van den Boogaard. Muzikale omlijsting: Ivo Rosbeek. Aanvang: 13.30 uur. Sluiting: 16.30/16.45 uur.

Anya Niewierra
Anya Niewierra werd in 1964 geboren in Kerkrade. Twee zaken hebben in haar jeugd grote indruk gemaakt. Allereerst haar middelbare schooltijd binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc. Hier kwamen eeuwenoude tradities en modern denken op een inspirerende manier samen. Ten tweede de teloorgang van de mijnindustrie vanaf 1974 en de sociale ellende die dat veroorzaakte.

Op haar 18e trok Niewierra letterlijk de wijde wereld in. Na diverse omzwervingen kwam ze in 1992 weer terug naar Zuid-Limburg. Het was haar ambitie om mee te werken aan een nieuwe toekomst van dit prachtige gebied. In haar eerste boek, Zuid-Limburg, Toen en Nu (uit 2010), staan de grote veranderingen in Zuid-Limburg van de afgelopen eeuw centraal. Niewierra is thans Directeur van de VVV Zuid-Limburg.

Tijdens een van haar reizen ontdekte zij de Pyrénées-Orientales, ofwel Frans Catalonië. Zij werd verliefd op deze ruwe regio en bouwde er haar 'tweede bestaan' op tussen de Catalanen. De aparte sfeer in het bergdorp Mosset inspireerde haar tot het schrijven van haar thrillerdebuut Vrij Uitzicht. Een boek vol passie, maar ook vol streekgeschiedenis en vol mysterie.

Haar tweede boek, Het Dossier begint in Mechelen, in het Mergelland, waar het spoor van de hoofdpersoon Josta Bresse helemaal terug tot haar jeugd in de voormalige DDR gevolgd wordt en hoe diep de STASI, de Geheime Dienst, kon doordringen in het privéleven van de DDR-Bürger. Anya Niewierra begon in de lente van 2018 te schrijven aan haar derde thriller: 'Het Bloemenmeisje'.

Petra Stienen
Petra Stienen (1965) groeide op in de wijk Donderberg in Roermond en doorliep in die stad het Bisschoppelijk College Schöndeln. Zij studeerde Arabisch aan de Universiteit Leiden en Midden-Oostenstudies aan de School of Oriental and African Studies (SOAS) van de University of Londen.

Tussen 1995 en 2004 werkte ze als diplomaat op de Nederlandse ambassade in achtereenvolgens Egypte en Syrië. Tijdens de protesten in de Arabische wereld in 2011 trad ze regelmatig op als commentator in nieuwsprogramma's als Pauw & Witteman. Hiervoor ontving ze op 24 februari 2012 de Vrouw in de Media Award 2011.

Judit Neurink
Judit Neurink (1957) is al ruim 25 jaar journalist, hoofdzakelijk voor dagblad Trouw. Ze schrijft vooral over het Midden-Oosten, dat ze veelvuldig bezocht. Sinds april 2008 woonde ze in de Noord-Iraakse stad Suleymania, waar ze het Independent Media Centre Kurdistan (IMCK) opzette. Ze organiseert er trainingen voor journalisten met als doel de kwaliteit van de media in Irak te verbeteren en de prille Koerdische democratie te ondersteunen met onafhankelijke pers. Thans verblijft zij ook regelmatig in een appartement in Griekenland.

Oscar van den Boogaard
Van den Boogaard (1964) groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden. Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen o.a. de roman Chinchilla Song.

Muzikale omlijsting: Ivo Rosbeek
Ivo Rosbeek (Hoensbroek, 1976) studeerde architectuur aan de TU in Eindhoven en is in het dagelijks leven zelfstandig architect en docent architectuur aan Zuyd Hogeschool in Maastricht. Inmiddels heeft hij ook zijn sporen verdiend als liedjesschrijver, zanger en arrangeert/produceert hij muziek. In 2007 verscheen een Nederlandstalige cd van hem en De Lotgenoten. In 2013 en 2015 volgden dialect-cd's. In 2014 ontving Ivo Rosbeek de Jo Erens Priès voor zijn werk als vernieuwend dialectartiest. Hij is één van de meest populaire artiesten in Limburg met maar liefst 8 nummer-1 noteringen in de maandelijkse L1mbo Top 10.

Overzicht

Prijs

Entree: € 25,- inclusief koffie/thee met wat lekkers en na de pauze aparte, hartige hapjes. Reserveren via: reserveren@theaterlandgraaf.nl of telefonisch (045-5310929) tussen 10.00-12.00 uur op werkdagen.

Data
2019
maart 31
Contact
Theater Landgraaf, Kerkberg 4, Landgraaf
0455310929

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website