HX hoogcruts, voormalig kloostercomplex, start met tentoonstelling Stefan Cools

Noorbeek Bezoek website

HX hoogcruts, voormalig kloostercomplex, start met tentoonstelling Stefan Cools

HX hoogcruts, voormalig kloostercomplex, start met tentoonstelling Stefan Cools HX hoogcruts, Hoogcruts 47Noorbeek Naar de website
HX hoogcruts, voormalig kloostercomplex, start met tentoonstelling Stefan Cools!
In 2011 kocht Stichting Het Limburgs Landschap het vervallen kloostercomplex Hoogcruts. Na jaren van consolidatie-, restauratie- en opruimwerkzaamheden werd begin 2018 een passend concept en nieuwe bestemming ontwikkeld door Studio Wanders onder de naam HX hoogcruts. Het eerste project waar HX hoogcruts mee start is een bijzondere tentoonstelling van Stefan Cools waarin kunst en wetenschap de bezoeker meenemen in de wereld van rupsen en vlinders.

Een toepasselijk thema is transformatie: van voormalig kloostercomplex en ruïne naar HX, van rups naar vlinder. De tentoonstelling toont diverse installaties voortkomende uit langlopende onderzoeken van Stefan naar vlinders en hun habitat. De werken vormen samen een totaalinstallatie reagerend op de locatie en historie van HX.

Transformatie
HX hoogcruts gaat in en rond het kloostercomplex een serie activiteiten organiseren met diverse thema’s binnen kunst, cultuur, natuur en technologie. HX brengt deze thema’s onder de aandacht van een breed publiek met tentoonstellingen, documentaires, lezingen, onderzoek, buitenactiviteiten, theater, muziek en makers’ meetings. HX wil een ander geluid laten horen en iets nieuws toevoegen aan de regio. De ontwikkeling van voormalig kloostercomplex en ruïne naar HX, sluit goed aan op het actuele onderwerp binnen het werk van Stefan Cools: het transformatieproces van de vlinder.

Verwondering en wetenschap
De basis van de kunst van Stefan Cools (Sittard 1981) vormt de verwondering over de natuur, die hij graag wil overbrengen op zijn publiek. Hij gebruikt wetenschappelijke methodes, maar de uitkomst is altijd kunst. Zijn drang de natuur te doorgronden, heeft niet als doel wetenschappelijke feiten vast te leggen, maar de wonderen van de natuur via de vorm van kunst nog indringender bij de beschouwer te laten beklijven. Met een achtergrond in de botanie, vindt Cools in de vlinder het ideale studieobject. Voor een onderzoekend kunstenaar biedt dit kleine en fragiele insect een complexiteit die permanent inspireert.

LIQUIDARIUM HX
Het onderzoek dat Cools verricht kent steeds een andere uitkomst. De resultaten legt hij als kunstenaar telkens op een andere manier vast. Bij de tentoonstelling LIQUIDARIUM HX zijn diverse installaties te zien die hij gemaakt heeft na onderzoek in de kloostertuin van HX hoogcruts. Cools wilt daarmee de bezoekers meenemen in zijn gedachtewereld en de manier waarop hij de kloostertuin vanuit zijn werk ervaart. Hij bindt zich niet aan een vast artistiek medium, maar laat zich altijd inspireren door het onderzoek en het resultaat.

Crowdfunding geslaagd
Om de tentoonstelling mede mogelijk te maken was HX hoogcruts een crowdfunding campagne gestart via Voordekunst. Met de prachtige bijdragen van vele donateurs is het streefbedrag van € 4.000,- inmiddels gehaald. Het is nog altijd mogelijk voor zowel particulieren als organisaties om tot en met 3 augustus te doneren en een van de bijzondere tegenprestaties te ontvangen.

Met het opgehaalde bedrag wordt de tentoonstelling ingericht, de laatste materialen gekocht en het randprogramma met onder andere een educatieproject rond stinzenplanten uitgevoerd. Mocht er nog extra geld binnenkomen dan wordt dat gebruikt voor educatieprojecten gekoppeld aan de tentoonstelling. Het project wordt onder meer gesteund door Provincie Limburg, Stichting Het Limburgs Landschap en Rabobank Centraal Zuid-Limburg.

Bezoek
De tentoonstelling start zondag 5 augustus en eindigt zondag 28 oktober. Openingstijden zijn in de weekenden van 11:00 tot en met 17:00 uur.  Parkeren is mogelijk op eigen terrein. Daarnaast is de locatie bereikbaar met de bus, lijn 57, halte Hoogcruts, Schilberg. Vanaf de halte is het 3 minuten lopen.

De entree bedraagt: € 2,50.

Data 20-10-2018 t/m 21-10-2018
27-10-2018 t/m 28-10-2018