Exposities Colouring en Conversations #1

Wijlre Bezoek website

Exposities Colouring en Conversations #1

Exposities Colouring en Conversations #1 Buitenplaats Kasteel Wijlre, Kasteel Wijlreweg 1Wijlre
Op 16 juli opent buitenplaats Kasteel Wijlre haar zomerprogramma met twee tentoonstellingen. In het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House en de Tuin toont beeldhouwer Guido Geelen een uniek overzicht van zijn bokalen. Tegelijkertijd vindt in het historische Koetshuis de tentoonstelling Conversations #1 plaats met werk van beeldend kunstenaar Esther Janssen en filmmakers Miriam Gossing & Lina Sieckmann.

Colouring - Guido Geelen
In de tentoonstelling Colouring wordt voor het eerst de unieke serie van twintig bokalen gepresenteerd die Guido Geelen gedurende zijn artistieke loopbaan heeft gemaakt. Guido Geelen is een beeldhouwer die sinds de jaren ‘80 een nieuw elan aan de Nederlandse keramiek geeft. Jo en Marlies Eijck, grondleggers van buitenplaats Kasteel Wijlre, kochten in 1988 de eerste bokaal van Geelen. Dit werk in rode gebakken klei, vormde het startpunt voor deze serie.

Speciaal voor de tentoonstelling in het Hedge House maakte Guido Geelen vier nieuwe bokalen. Guido Geelen onderzoekt hoe verschillende glazuren het sculptuur transformeren. Als een systematicus tast hij de mogelijkheden af en experimenteert hij met de pigmenten van de glazuren die rood, geel, blauw of de mengkleuren bruin, paars of groen zijn. Dit onderzoek naar kleurgeving vindt ook plaats in de monumentale installatie die buiten in het bos van de Tuin te zien is.

Flowering - Guido Geelen bij de Heerenhof in Maastricht
Vanaf 27 augustus is er tevens een presentatie van sculpturen van Guido Geelen bij de Heerenhof in Maastricht te zien. Parallel aan Colouring – Guido Geelen bij buitenplaats Kasteel Wijlre, vindt vanaf 27 augustus de presentatie Flowering – Guido Geelen plaats bij de Heerenhof in Maastricht. De Heerenhof en buitenplaats Kasteel Wijlre delen hun visie op hoe wonen, werken en leven met elkaar samenvallen en hoe natuur en architectuur in elkaar overlopen.

De Heerenhof is een bijzondere tuin van 3000 m2 met een glazen woonhuis ontworpen door architect Wiel Arets; dezelfde architect die het ontwerp maakte voor het Hedge House van buitenplaats Kasteel Wijlre. De bewoners stellen voor deze presentatie naast de tuin ook hun huis open voor publiek. Opening: 27 augustus om 15:00 uur.

Conversations # - Esther Janssen, Miriam Gossing & Lina Sieckmann

De tentoonstelling Conversations #1 in het Koetshuis toont het werk van filmmakers Miriam Gossing (Siegburg (DE), 1988) & Lina Sieckmann (Engelskirchen (DE), 1988) en beeldend kunstenaar Esther Janssen (Maastricht (NL), 1976).

Janssen en Gossing & Sieckmann zijn door buitenplaats Kasteel Wijlre uitgenodigd een gezamenlijke presentatie te ontwikkelen vanwege de gedeelde thematiek in hun werk en de sterke verwantschap in hun beeldtaal. De werken van Esther Janssen lijken samen te vallen met de historische en hedendaagse architectuur en de gerestaureerde tuinen van de buitenplaats. Net zoals iedere haag in de tuin de blik leidt naar een nieuwe compositie, zo openbaart iedere haag, boom of struik in het werk van Janssen eveneens een nieuwe scène. Gossing & Sieckmann lijken de scènes van Janssen vervolgens te vertalen in bewegend beeld waardoor je als bezoeker een hyperrealistisch universum instapt.

Conversations #1 is de eerste editie van een meerjarenprogramma in het Koetshuis van buitenplaats Kasteel Wijlre, waarin telkens twee tot drie kunstenaars, filmmakers, architecten en/of ontwerpers worden getoond die geboren en getogen zijn in de Euregio en die zich ieder in een andere fase van hun kunstenaarschap bevinden.

Opening
De opening op zondag 16 juli om 15.00 uur zal worden verricht door de heer Koopmans, Gedeputeerde van de Provincie Limburg.

Over buitenplaats Kasteel Wijlre
Kasteel Wijlre is een buitenplaats voor cultuur en landschap. De buitenplaats presenteert tentoonstellingen, projecten, events en educatieve activiteiten in het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House, het historische Koetshuis en de Tuinen.

Overzicht

Data 20-7-2017 t/m 12-11-2017
Contact
Buitenplaats Kasteel Wijlre, Kasteel Wijlreweg 1, Wijlre

Deel deze pagina met je familie en vrienden