Expositie met werken van Alda Brunenberg en Nicole Peters

Expositie met werken van Alda Brunenberg en Nicole Peters

Landgraaf Bezoek website

Expositie met werken van Alda Brunenberg en Nicole Peters

Expositie met werken van Alda Brunenberg en Nicole Peters Ipomal galerie en kunstuitleen, Charles Frehenstraat 5Landgraaf 0455323619 Naar de website
Geniet tijdens deze expositie van de prachtige werken van Alda Brunenberg (keramiek) en Nicole Peters (schilderijen). De opening vindt plaats op zondag 20 januari om 15.00 uur, de kunstenaars zullen dan aanwezig zijn. Openingstijden: vrijdag van 17.00-20.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur en op afspraak.

Alda Brunenberg (Weert 1938)
1982-1987 studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht, afdeling keramische vormgeving, in 1987 geslaagd met onderscheiding. Discipline: keramische objecten, vaak in combinatie met metaal. Exposities in buiten- en binnenland. Reeds twee keer eerder heeft Alda Brunenberg bij Ipomal Galerie deelgenomen aan groepsexposities.

De werken van Alda Brunenberg zijn allesbehalve traditioneel. Wie bij het woord keramiek uitsluitend denkt aan een sterk ambachtelijke techniek, een vorm van toegepaste, decoratieve kunst die vooral gebruiksvoorwerpen omvat, wordt door Alda op het verkeerde been gezet. Deze kunstenares kiest voor een geheel eigen, experimentele vormgeving. Haar werk straalt een grote monumentaliteit uit.

Door het gebruik van contrasterende, ook niet keramische materialen, ontstaan beelden die uitdrukking geven aan een individuele gevoelswereld en een eigen gedachtegang. Vorm, materie, kleur, huid. Dat zijn voor Alda Brunenberg de belangrijkste aandachtspunten in haar werk. Haar vormen zijn in oorsprong eenvoudig, haast sober te noemen. Door het behandelingsproces ontstaan echter emotioneel sterk geladen objecten. Sommige delen blijven glad.

Deze delen contrasteren fel met de ruwe structuren en de andere toegepaste materialen zoals bladlood, metaal of kunststof. De poëzie in haar vormentaal wordt nog versterkt door het gebruik van kleuren: aardkleuren, maar ook rood of kobaltblauw en goud. Er is kortom veel aan deze objecten te beleven.

Nicole Peters (Brunssum 1965)
Vanaf 1988 Cursussen in het atelier van Marian van de Wijngaard en leert zo voldoende over kleur en techniek. Haar eigen stijl ontwikkelt zich snel en de manier van kijken naar de wereld krijgt een nieuwe dimensie, die zij op haar doeken tot uitdrukking wil brengen. Vooral door haar autodidactische vermogen slaat ze haar eigen weg in. Het talent om kleur en compositie te combineren versnelt het leerproces. Zij creëert intuïtief en gebruikt uiteenlopende technieken, van heel figuratief naar compleet abstract.

De opvatting van het begrip 'kunstwerk' en 'kunstenaar' is breed. Niet alleen de scheppers, maar ook de genieters van de kunst worden kunstenaar genoemd. Zij die in staat zijn om schepping aan te voelen en naar waarde te schatten. Er is de overtuiging dat niets van het menselijke leven te onbeduidend is om door kunst genegeerd te worden. Ook het meest onbeduidende helpt de schoonheid van deze aarde te vergroten, mits het volkomen geschapen is en alleen de steeds verdere doordringing van het leven met kunstzinnigheid kan de vooruitgang van de culturen garanderen.

De blijvende fascinatie over hoe ieder willekeurig onderwerp kan worden uitgediept en krijgt vorm door middel van compositie, kleuren en materialen. Ideeën worden aangepast, uitgebreid en vervangen. Zij ontdekt nieuwe dimensies en komt tot nog interessanter werk. Symboliek als belangrijkste element is terug te vinden in alle doeken. Net als de diepte van kleuren die het schilderij laten leven. Laag over laag in prachtige nuances van dezelfde kleur of de schepping van een schilderij door middel van collages. Kijkend vanuit een vogelperspectief bepaalt zij haar richting. Nicole Peters exposeerde al diverse keren bij Ipomal Galerie, zowel solo- als groepstentoonstellingen.

Overzicht

Data 20-1-2019 t/m 24-2-2019
Contact
Ipomal galerie en kunstuitleen, Charles Frehenstraat 5, Landgraaf
0455323619

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website