Expositie 'Fiets-Bike-Fahrrad, design on two wheels'

Kerkrade Bezoek website

Expositie 'Fiets-Bike-Fahrrad, design on two wheels'

Expositie 'Fiets-Bike-Fahrrad, design on two wheels' Cube Design MuseumKerkrade 0455676010
De fiets is als vervoersmiddel niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Nu Tom Dumoulin als eerste Nederlandse man de Giro heeft gewonnen, is fietsen populairder dan ooit. Het fietsmodel zoals iedereen dat kent, is echter allang niet meer de enige optie. Door vorm en technologie op verschillende manieren met elkaar te combineren vinden designers de fiets namelijk steeds opnieuw uit.

Een demarrage van innovatieve fietsen toont de toekomst van het rijwiel in de nieuwste expositie van Cube design museum: 'Fiets- Bike-Fahrrad: innovative design on 2 wheels'. Aan kop gaan talent, inventiviteit en creativiteit met als resultaat ingenieuze rijwielen en protoypes, die design, uitstekend vakmanschap en industrie combineren. De expositie is een coproductie met IMF Foundation uit Italië en is van 1 juli tot en met 3 december te bezoeken in Cube design museum te Kerkrade.

Ongebruikelijke materialen en functies
De tentoonstelling toont eigentijdse modellen zoals de elektrische fiets ‘M.A.S.S. Snow' van Philippe Starck, maar ook prototypes en experimenten met ongebruikelijke materialen en functies, zoals de 'Bike for Two' en de 'Postale'. Iemand achterop de fiets meenemen is voor de Bike for Two, ontworpen door studenten van de afdeling Man & Activity aan de Design Academy Eindhoven, geen punt.

Waar op de standaard bagagedrager officieel maar 25 kilo aan gewicht mag plaatsnemen, biedt het bankje op de Bike for Two comfortabel plaats aan twee volwassenen. De Postale, een prototype ontworpen door Paolo de Giusti, brengt de snelle en offensieve rijstijl van de wielerbaan naar de rijbaan. Verrassend genoeg maakt het voor de zitpositie niet veel uit dat de wielen ongelijk van grootte zijn, maar het grotere achterwiel zorgt wel voor meer snelheid en stabiliteit.

Veilig en hip met innovatieve accessoires
Ook de in de exposities getoonde fietsaccessoires rijden vooraan in het peloton. Innovatieve designs, zoals de magnetische fietslichten ‘Lucetta’ ontworpen door de Italiaanse studio Pizzolorusso en de opvouwbare fietshelm Closca, maken dat fietsers veilig én hip op de pedalen kunnen. Ook Nederlandse ontwerpen zijn te zien: een op een paperclip gebaseerd design van de Eindhovense studio VanBerlo, een fiets met een essen houten frame van Paul Timmer en de bijzondere gecurvde fiets van Herman van Hulsteijn.

Design voor infrastructuur
Fietspaden zijn gemeengoed in Nederland, maar ook die stroken weg zijn aan designontwikkeling onderhevig. In de expositie passeert onder andere het Van Gogh-Roosegaarde Bicycle Path de revue. Ook oplossingen die designers bedenken voor het stallen van enorme hoeveelheden fietsen komen aan bod. Zo toont de expositie hoe twee wielen een inspiratiebron voor designers vormen en hoe mensen ook in de toekomst mobiel blijven op de fiets. Raadpleeg de website voor meer informatie.

Overzicht

Prijs

Entree: € 12,- per persoon.

Data 3-7-2017 t/m 3-12-2017
Contact
Cube Design Museum, Kerkrade
0455676010

Deel deze pagina met je familie en vrienden