Ecovention Europe

Sittard Bezoek website

Ecovention Europe

Ecovention Europe Museum Hedendaagse Kunst De DomijnenSittard
Al in het midden van de jaren 50 van de vorige eeuw zijn er een aantal kunstenaars, die het belang inzien van een goede balans tussen planten, dieren, mensen en hun omgeving. Deze kunstenaars signaleren dat de ‘resources’ van Moeder Aarde niet onuitputtelijk zijn en gaan door middel van kunstzinnige, spraakmakende en innovatieve projecten aandacht vragen voor ecologie en duurzaamheid.

Deze ecoventions (samentrekking van ecology en inventions) zijn veelal cross-overs tussen verschillende disciplines (zoals social media, gemeenschapskunst, landschapsarchitectuur en technologie). Daarnaast worden diverse partijen bij de projecten betrokken, zoals wetenschappers, politici en andere belanghebbenden.

Nu, 60 jaar later, is er een unieke overzichtstentoonstelling van ecoventions te zien bij Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen. Meer dan 40 kunstenaars uit 13 landen tonen hun werk, dat tot doel heeft de milieucrises in Europa te belichten of op te lossen.

Activiteiten tijdens Ecovention Europe bij De Domijnen 
Op 20, 22 en 25 oktober vertoont Filmhuis De Domijnen de documentaire Watermark. Met deze film over de teisterende schoonheid van water sluit het filmhuis aan bij de tentoonstelling Ecovention Europe in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen. Op 29 oktober worden twee rondleidingen door deze tentoonstelling georganiseerd en kunnen kinderen tussen de 8 en 12 jaar deelnemen aan een milieuvriendelijke workshop.

Watermark
Hoe vormt water mensen en hoe vormen mensen water? Dat is het centrale thema in deze documentaire van de Canadese regisseuse Jennifer Baichwal en fotograaf Edward Burtynsky. Na hun succesvolle samenwerking bij het maken van Manufactured Landscapes levert het duo opnieuw een pareltje af. Baichwal legt de teisterende schoonheid van water vast in een poëtische reis door tien landen, allen gekenmerkt door hun relatie met water. Ticket: € 8,-. Combiticket: € 10,- inclusief entree tot de tentoonstelling Ecovention Europe.

Rondleiding
Ontdek op zondag 29 oktober het grensverleggende karakter van ecologische kunst in Europa in de afgelopen 60 jaar. Een enthousiaste en deskundige museumgids voert de bezoekers eerst een uur door de tentoonstelling Ecovention Europe in het museum en na het nuttigen van een lekkere kop koffie of thee wordt vervolgens gestart met de buitenrondleiding. De buitentour duurt ongeveer 45 minuten en leidt langs diverse kunstinstallaties van Ecovention Europe in de buitenruimte van Sittard (Kapittelstraat, Cour Solanus en Ursulinentuin).

Aanvang: 13.00 en 15.00 uur. Vertrek: vanuit de hal van Ligne (Ligne 5, Sittard). Aanmelden via: educatie@dedomijnen.nl o.v.v. ‘rondleiding eco’. Ticket: € 10,- per persoon inclusief toegang tot het museum en een kop koffie of thee. Museumkaarthouders betalen slechts € 5,- per persoon.

Workshop voor kinderen
Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen op zondag 29 oktober om 14.00 uur gratis deelnemen aan een milieuvriendelijke workshop. Geïnspireerd door het werk van de kunstenaars in Ecovention Europe maken de kinderen met natuurlijke materialen een prachtig kunstwerk. Duur: 14.00-15.30 uur. Locatie: Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen. Aanmelden via: educatie@dedomijnen.nl o.v.v. workshop eco. Deelname is gratis.

Ecovention Europe art to transform ecologies, 1957-2017
Een tentoonstelling over 60 jaar ecologische kunst in Europa, met werk van kunstenaars uit 13 landen die bezorgd zijn over de uitputting van de bronnen van Moeder Aarde. Door middel van hun werk zoeken zij naar oplossingen of alternatieven op het gebied van ecologie en duurzaamheid. Nog t/m 7 januari 2018. Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen, Ligne 5, Sittard.

Overzicht

Prijs

Entree: € 6,- per persoon, 65 plus: € 4,-, jongeren tot 18 jaar en Museumkaarthouders: gratis.

Data 3-9-2017 t/m 7-1-2018
Contact
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen, Sittard

Deel deze pagina met je familie en vrienden