Cultura Nova

Heerlen Bezoek website

Cultura Nova

Cultura Nova Diverse locatiesHeerlen 0455716607
De 27ste editie van festival Cultura Nova biedt van vrijdag 18 t/m zondag 27 augustus een bijzonder veelzijdig en vol programma voor jong en oud met beeldend theater, spektakel, dans, circus, muziek, toneel en beeldende kunst. Cultura Nova haalt internationaal vermaarde topgezelschappen als Cirque Berserk, Compagnia TPO en The 7 Fingers met premières naar Nederland naast bekende gezelschappen als Theater Titanick, Project Sally met Kristzina de Châtel en Colin Benders.

Het festival telt in totaal twintig premières en vijftien coproducties, waaronder de filmische installatie van Lotte Milder 'ALIUNDE' op de resten van het Heerlens Romeins badhuis in het Thermenmuseum en’ # 2 Bias’ van playField in de Smart Services Campus van Brightlands. Ook op plekken als het Maanplein, op het Schelmenhofje, in Savelbergklooster en in het leegstaande Royal Theater zijn voorstellingen en concerten te beleven. Met de concerten tijdens de nieuwe Cultura Nova NNNachten is het dit jaar extra lang genieten van Cultura Nova bij Poppodium de Nieuwe Nor en in de LIMBURGzaal.

Schunck* heeft flink uitgepakt met het ‘Randlandfestival’ dat samen met Cultura Nova, Neimed en IBA Parkstad is geprogrammeerd; het is een experimenteergebied waarbij men zelf de omgeving opnieuw vormgeeft. Voorbeelden zijn daarbij Gebrooker Bos, Pontus Alv en Peter Masselink. Frank Havermans plaatst een grote sculptuur tegen de buitenwand van Schunck*. Binnen het Ranlandthema zijn ook Cultura Nova voorstellingen te zien als ‘Ich bau dir ein Schloss’ van Toneelgroep Maastricht en ‘The end of the world as we know it’ van Ruud Horrichs en Jan Leyssens. Er vindt uitwisseling plaats van programma met het Akense festival Across the Borders.

Uiteraard heeft Cultura Nova weer een uitgebreid programma van voorstellingen voor kinderen en jeugdigen. Men kan o.a. genieten van familievoorstellingen van Compagnia TPO (It), Ponten Pie (Sp), Rachel Zweie (NL)  en Laika (B). Verder zijn er weer een reeks belevingsactiviteiten en workshops voor kinderen zoals het project ‘Hoe flora en fauna vrienden werden’ van de jonge componist Jesse Passenier.

Openingsspektakel met rook en vuur van Theater Titanick
Voor het eerst zal de spectaculaire openingsvoorstelling van Cultura Nova twee avonden te zien zijn vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het bewegende strijdtoneel van Theater Titanick. In 'Firebirds' zoekt een parade van zes avontuurlijke piloten met hun ‘vliegende’ Madmax-achtige machines zijn weg door de binnenstad van Heerlen. Zij proberen onderweg het publiek achter zich te krijgen en natuurlijk als eerste op te stijgen. Groteske pogingen met vuureffecten, explosies en rookwolken leiden telkens tot mislukken, door onderlinge jaloezie, en 'de Zwarte Engel van de competitie'.

Cirque Berserk (GB)en The 7 Fingers (CA) bij Cultura Nova voor het eerst in Nederland te zien
Cultura Nova haalt samen met Parkstad Limburg Theaters twee internationale topgezelschappen met premières naar Nederland: van zaterdag 19 t/m dinsdag 22 augustus speelt het Britse Cirque Berserk voor het eerst op het Europese vasteland. En in samenwerking met Across the Borders Aken is van donderdag 24 t/m zaterdag 26 augustus het befaamde Canadese collectief The 7 Fingers in Nederland te zien.

Het Festivalplein bruisend hart van Cultura Nova
Het Burg. van Grunsvenplein voor Theater Heerlen is het hele festival het bruisende hart van Cultura Nova. De plek voor ontmoeting en gezellig eten en drinken. En verrassende performances, kleurrijke kindervoorstellingen en spraakmakende interviews en discussies die live worden uitgezonden op L1 tv. Na het succes van vorig jaar, krijgt het Festivalplein opnieuw een tijdelijk stadspark. Ditmaal in de sfeer van een ‘Jardin Fantastique’, met  objecten van het Franse gezelschap Plasticiens Volants, denk- en doespellen van Festijeux en een Groenteland van Rachel Zweije. En elke avond een andere band in de Spiegeltent.

Raadpleeg de website voor meer informatie!

Data 18-8-2017 t/m 27-8-2017
Diverse locaties, Heerlen