Basquiat komt naar Heerlen!

Basquiat komt naar Heerlen!

Heerlen Bezoek website

Basquiat komt naar Heerlen!

Basquiat komt naar Heerlen! SCHUNCK* Bongerd 18Heerlen 0455772200 Naar de website
SCHUNCK* presenteert met trots de tentoonstelling Basquiat, The Artist and His New York Scene, de Europese première van het vroege werk en leven van kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn tijdgenoten. De tentoonstelling zal van 2 februari 2019 t/m 2 juni 2019 in Heerlen te zien zijn. De tentoonstelling bestaat uit drie delen:

Basquiat Before Basquiat
SCHUNCK* neemt de bestaande tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 over van het Museum of Contemporary Art Denver. De tentoonstelling toont vroege werken, foto’s en documentatie van de vormende jaren van Jean-Michel Basquiat, voordat hij zijn doorbraak beleefde in de New Yorkse kunstscene. In deze periode deelde hij een klein appartement op East 12th Street met zijn vriendin Alexis Adler en genoot hij bescheiden bekendheid als deel van het graffiti-duo SAMO©.

Via tekeningen, collages, persoonlijke notities, beschilderde objecten en aan de hand van Adlers talrijke foto’s uit deze periode, wordt in de tentoonstelling onderzocht hoe de artistieke praktijk van Basquiat gevoed en gevormd werd door het leven in New York. Basquiat Before Basquiat is samengesteld door Nora Burnett Abrams, curator bij het MCA Denver.

Times Square Show
De Times Square Show (1980) betekende de doorbraaktentoonstelling van Basquiat. Deze tentoonstelling was een initiatief van kunstenaarscollectief Colab (Collaborative Projects), toonde werken van meer dan 100 kunstenaars en vond plaats in een leegstaande ‘massage parlor’ (oftewel: bordeel) op Times Square. Deze tentoonstelling markeerde de opkomst van een cross-overcultuur en bracht kunst, graffiti, muziek, mode, performance, poëzie en dans samen in een culturele smeltkroes.

Een van de werken van Basquiat was het gevelbord voor de tentoonstelling. Daarop had hij met grote letters SEX geschreven, waardoor sommige van zijn mede-exposanten zich in verlegenheid gebracht voelden. De Times Square Show betekende niet alleen de doorbraak van Basquiat, maar ook voor andere deelnemende kunstenaars zoals Jenny Holzer, Keith Haring, Kenny Scharf, Kiki Smith, Nan Goldin, Jim Jarmisch en vele anderen.

Van NY tot NL
In het derde deel van de tentoonstelling wordt stilgestaan bij de Nederlandse receptie van Basquiat en de kunstenaars van de Times Square Show. Basquiat toonde zijn werk voor het eerst in Nederland in 1982 bij Galerie Delta in Rotterdam. SCHUNCK* toont vroege schilderijen van Basquiat op het moment dat hij internationaal als ster gelanceerd werd. Tegelijkertijd toonden de kunstenaars Nan Goldin, Bobby G., Keith Haring, Charlie Ahearn en Lee Quinones, die destijds hun werk toonden op de Times Square Show, ook begin jaren ‘80 hun werken in Nederland en hadden invloed op de Nederlandse kunst- en graffitiscene.

Over de kunstenaar
Jean-Michel Basquiat (1960-1988), geboren in Brooklyn als zoon van een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder, is voortgekomen uit de New Yorkse scene van hiphop, postpunk, graffiti en straatcultuur. Deze voortijdige schoolverlater, die geen officiële kunstopleiding had gevolgd, gebruikte de muren van de stad als zijn doek. Basquiat kreeg voor het eerst bekendheid als een van de leden van SAMO©, een gelegenheidsduo van twee graffitikunstenaars dat eind jaren zeventig de muren van de Lower East Side van Manhattan beschreef met raadselachtige teksten.

Hij wist de New Yorkse scene te verbazen door in slechts enkele jaren de overstap te maken van graffitikunstenaar naar internationaal befaamde kunstenaar. Tientallen jaren na zijn dood op 27-jarige leeftijd, als gevolg van een overdosis, blijven zijn werken en zijn artistieke taal het publiek over de hele wereld fascineren. Basquiat is nog altijd een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de moderne en hedendaagse kunst.

Overzicht

Prijs

Raadpleeg de website voor meer informatie.

Data 2-2-2019 t/m 2-6-2019
Contact
SCHUNCK* Bongerd 18, Heerlen
0455772200

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website