Pelgrimswandeling in het voetspoor van Sint Gerlach

Houthem St. Gerlach Bezoek website

Pelgrimswandeling in het voetspoor van Sint Gerlach

Pelgrimswandeling in het voetspoor van Sint Gerlach Kerk van Sint GerlachHouthem St. Gerlach Naar de website
Op zaterdag 2 juni trekken pelgrims in het voetspoor van Sint Gerlach naar het graf van St. Servaas in Maastricht. Deze Limburgse pelgrim en kluizenaar uit de 12e eeuw was gewoon om vanuit zijn povere onderkomen in Houthem meerdere keren per week deze pelgrimstocht te ondernemen. In het kader van de Heiligdomsvaart Maastricht van dit jaar organiseert de Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden (SPV) een voettocht in zijn spoor.

De wandeling wordt om 10.00 uur in de kerk van Sint Gerlach in Houthem geopend met een middeleeuws pelgrimsreisgebed, zoals ook Sint Gerlach die gekend moet hebben. Eerste halteplaats is de basiliek van Meerssen voor een bezinningsmoment. In Kasteel Vaeshartelt is een pauze voordat via Geusselt en de nieuwe Groene Loper boven de tunnel gewandeld wordt naar de Sint-Servaasbasiliek in het centrum van Maastricht. Daar worden de pelgrims rond 15.15 uur ontvangen met koffie en thee, voordat zij gaan deelnemen aan de dagelijkse reliekentoning om 16.00 uur.

Men kan daarna nog in Maastricht verblijven, bijvoorbeeld voor andere activiteiten in het kader van de Heiligdomsvaart. Er is daarom geen terugwandeling voorzien, maar er rijden vanaf het station in Maastricht frequent Arriva-treinen naar Meerssen en Houthem/St.-Gerlach. Om deel te nemen aan deze pelgrimswandeling hoeven geïnteresseerden zich niet vooraf op te geven, om 10.00 uur aanwezig zijn in de kerk van Houthem is voldoende. Er zijn ook geen kosten aan deelname verbonden, een vrije gave wordt op prijs gesteld.

Overzicht

Prijs

Deelname aan de pelgrimswandeling is gratis, een vrije bijdrage wordt echter op prijs gesteld. Opgave vooraf is niet nodig: om 09.00 uur aanwezig zijn in de kerk van Valkenburg is voldoende. Raadpleeg de website voor meer informatie.

Data
2018
juni 2
Contact
Kerk van Sint Gerlach, Houthem St. Gerlach

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wandelen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website