Tentoonstelling 'Reflections' kijk met andere ogen naar het verleden

Valkenburg Bezoek website Bestel tickets

Tentoonstelling 'Reflections' kijk met andere ogen naar het verleden

Tentoonstelling 'Reflections' kijk met andere ogen naar het verleden Museum Romeinse Katakomben, Plenkertstraat 55Valkenburg 0436012554 Naar de website
Hoe wordt 'de geschiedenis' door de eeuwen heen uitgebeeld, en hoe is dit van invloed op de persoonlijke visie? Tijdens deze tentoonstelling brengt Museum Romeinse Katakomben verschillende gezichtspunten in beeld. Een spannende combinatie van beeld, geluid en interactie, en tegelijkertijd een boeiende reis door de tijd.

Bijzonder onderdeel van de expositie is een serie brieven, die de geschiedenis op strikt persoonlijke wijze belichten. Museum Romeinse Katakomben heeft een select gezelschap van schrijvers, wetenschappers, dichters en journalisten uitgenodigd om een persoonlijke brief te schrijven aan iemand uit het Romeinse verleden. Een bericht van mens tot mens, met het hedendaagse leven als kader en vertrekpunt.

De prachtige ondergrondse fresco’s worden namelijk bevolkt door de meest uiteenlopende personages. Markante mensen uit de Romeinse geschiedenis, inspirerende mythologische en bijbelse figuren, maar ook mensen die vertegenwoordigers zijn van het dagelijkse leven in de 3e en 4e eeuw. De schrijvers hebben een lijst ontvangen van al deze personages, en zij hebben vervolgens een 'gesprekspartner' uitgekozen.

De brieven worden gepresenteerd op grote panelen in één van de mooie ondergrondse expositieruimtes. Deelnemers: Wiel Kusters, Chantal van Dam, Maarten van den Berg, Anya Niewierra, Edwin Smet, Piet Snijder en Lex Bijlsma.

Daarnaast wordt via monumentale videoprojecties de persoonlijke perceptie met betrekking tot de geschiedenis gevisualiseerd, in een prachtige ondergrondse filmzaal. Aanvullend kunnen bezoekers een exclusief voor deze expositie ontwikkelende themarondleiding boeken, waarbij de beeldvorming door de eeuwen heen centraal staat.

Deze bijzondere expositie is ontstaan in samenwerking met het Clemens Sels Museum in Neuss (D). Museum Romeinse Katakomben biedt daarom vanaf 20 april een combinatie ticket aan, zodat bezoekers beide musea tegen een gereduceerd tarief kunnen bezoeken.

Tip:
tijdens deze expositie zal ook de prachtige sculptuur 'Pastor Bonus' weer voor het eerst sinds vele jaren getoond worden aan het publiek. Het beeld, behorend bij de Domitilla Catacombe, werd in de jaren 60 ontvreemd uit het museum. Het is onlangs dankzij een tussenpersoon teruggegeven aan het museum.

Raadpleeg de website voor meer informatie en prijzen (klik op ‘actueel programma’ of ‘bezoekersinfo’).

Data 20-4-2018 t/m 31-5-2018
Museum Romeinse Katakomben, Plenkertstraat 55, Valkenburg

Kijk voor meer tickets op www.tickli.nl