Geschiedenis van Zuid-Limburg

Neem een duik in het onstuimige verleden van deze veelbewogen regio

Er was eens... een prachtige, vruchtbare regio vol heuvels, rivieren en ondergrondse schatten. Prehistorische boeren, bandkeramiekers, vestigden zich zo’n 7000 jaar geleden in dit gebied en kondigde hiermee het begin aan van de rijke geschiedenis van Zuid-Limburg. Eeuwenoude sporen van beschaving, religie, overheersing, oorlog en welvaart vind je tot op de dag van vandaag terug in zeldzame opgravingen, cultureel erfgoed, steenkolenmijnen en interessante musea. Maak een spannende reis door de tijd langs oerboeren, Romeinen, ridders en mijnwerkers.

Ontdek het mysterie rondom het begin van de Zuid-Limburgse beschaving

1. Oerboeren in de Prehistorie

Oerboeren in de Prehistorie Zo’n 7000 duizend jaar geleden vond er een revolutie plaats in het menselijk bestaan. Nomaden veranderden in boeren en Zuid-Limburg is de eerste regio van Europa waarin dit plaatsvond.

2. Romeinen

Romeinen Bekijk Zuid-Limburg door de ogen van de Romeinen. Vier eeuwen lang maakte het huidige Zuid-Limburg deel uit van het Romeinse Rijk.

3. In de Middeleeuwen

In de Middeleeuwen Kerken en kastelen reflecteren het Zuid-Limburgse leven in de duistere Middeleeuwen.

4. Zuid-Limburgs mijnverleden

Zuid-Limburgs mijnverleden Ontdek hoe de zwarte steenkool deze regio in zijn greep hield.

5. Bevrijding

Bevrijding In 2016 is het 70 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd van het Nazi-regime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken.