Historisch erfgoed in overvloed

Beleef verleden èn heden in Valkenburg

Het vestingverleden van het mergelstadje herken je al van ver aan de kasteelruïne, Nederland's enige hoogteburcht. In de loop van de geschiedenis is in Valkenburg aan de Geul een rijk cultuurhistorisch erfgoed opgebouwd. Van kastelen tot mergelgrotten, van Romeinse katakomben tot het oudste openluchttheater van Nederland, je vindt het hier allemaal. Beleef verleden èn heden in vestingstad Valkenburg!

Historie van het Geulstadje

Het Geuldal rondom Valkenburg kent een intensieve menselijke bewoning, al sinds de vroegste tijden. Het dal was heel vruchtbaar en geschikt als pleisterplaats voor de prehistorische mens. De stad is sinds de 14e eeuw talrijke malen aangevallen, met name door de Brabanders, de Luikenaren, de Spanjaarden en de Fransen. Onder invloed van de industriële ontwikkeling van de Mijnstreek en vooral ook de stad Maastricht, ontwikkelde zich in Valkenburg door de aanleg van de spoorlijn Maastricht - Aken het toerisme. Wist je dat in 1885 in Valkenburg de eerste VVV in Nederland is opgericht? Het mergelstadje is uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio, met 1,2 miljoen overnachtingen per jaar en een veelvoud aan dagjesmensen.

Vestingmuren en stadspoorten

Bij een vestigingstad horen stadsmuren en stadspoorten, die in Valkenburg in 2015 in ere hersteld zijn. De belangrijkste poort uit het verleden was de Geulpoort, de realisatie van deze poort maakt de identiteit van Valkenburg als vestingstad weer compleet. Door zijn markante plek is de Geulpoort een icoon voor de stad en regio: “De Eiffeltoren van Valkenburg”. Ook de Grendelpoort kreeg haar oude luister terug, compleet met torens. Rondom de vestingmuren lag in het verleden een stadsgracht. Aan de westzijde, in het Halderpark, is de oude stadsgracht weer zichtbaar, tegen de oude stadsmuur. Wist je trouwens dat het centrum van Valkenburg op een eiland in de Geul ligt? De Geulpoort markeert de overgang van het Geuleiland naar het historische hart van Valkenburg.

Met bijna 200 Rijksmonumenten is Valkenburg aan de Geul een echte monumentengemeente. Waaronder zeer bijzondere bouwwerken, zoals Station Valkenburg, het oudste nog in gebruik zijnde stationsgebouw van Nederland.

Ontdek de schatten van Valkenburg

Door velen wordt Pierre Cuypers gezien als de aartsvader van de moderne Nederlandse architectuur. Zelden is een Nederlandse architect bepalender geweest voor het beeld van zijn tijd dan de Roermondse architect Pierre Cuypers (1827-1921). Niet alleen bekende bouwwerken als het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam zijn nationaal bekend, ook de vele katholieke kerkgebouwen met hun neogotische torens, die onverbrekelijk horen bij het beeld van Nederlandse steden en dorpen. Wat echter voor velen onbekend is, is dat deze bevlogen bouwmeester van 1880 tot 1918 regelmatig in Valkenburg verblijft en tussen 1894 en 1898 zelfs ingeschreven staat in het bevolkingsregister. Van zijn hand is onder andere het Openluchttheater, een verborgen parel in Valkenburg en één van de mooiste en oudste natuurlijke theaters van Nederland. In 2016 bestaat dit theater 100 jaar. Reserveer er een kaartje en beleef de unieke sfeer!

Gini Ackermans
Gini Ackermans Senior Front Office Limburg Winkel Valkenburg

Wandel eens de Pierre Cuypers route, een interessante tocht die voert langs bouwwerken, restauraties en bezienswaardigheden in Valkenburg waar Pierre Cuypers bij betrokken was. Je komt niet alleen het verhaal van Cuypers en zijn betekenis voor Valkenburg, maar ook andere opmerkelijke architectonische zaken te weten. Bij ons in de Limburg Winkel te koop.

Meer over Valkenburg

Het Rijksmonument Vuursteenmijntjes aan de Plenkertstraat geeft vanaf de openbare weg zicht op vuursteenmijnbouw van 5300 jaar geleden - uniek in Europa. In onsen Lande van Valckenborgh, stichting voor cultuurhistorisch en archeologisch onderzoek geeft rondleidingen bij de mijntjes en presentaties over de prehistorie van Valkenburg. Ook over andere aspecten van de cultuurhistorie zoals prentjes uit de Rooms Katholieke cultuur geeft zij presentaties.