Limburgs op het menu

Ga zelf aan de slag!

Vind je de Limburgse gerechten zo lekker dat je ze thuis ook op het menu wilt zetten? Met deze Limburgse kookboeken, verkrijgbaar in de VVV Limburg Winkels en onze webshop, kun je de gerechten makkelijk zelf maken.

 

Bovendien vind je hieronder ook enkele lekkere recepten om al mee aan de slag te gaan.

De leukste Limburgse kookboeken

1

Streekproducten uit Limburg

31 Recepten in het boek: Streekproducten uit Limburg. probeer het zelf!

Tot de geneugten van Limburg behoort ongetwijfeld de keuken met ingrediënten van eigen bodem. Die ingrediënten maken weer furore, terug van weggeweest en nieuw, authentiek of uitheems maar hier thuisgebracht. Dit boek portretteert 31 Limburgse streekproducten en hun makers. Van bier tot kruiden, van varken tot rabarber. En meer. U kunt er meteen mee aan de slag, want bekende en minder bekende koks voegen er 31 recepten aan toe.

Prijs: € 19,95

Naar de webshop
2

Vlaai en ander Limburgs gebak

Heerlijke Limburgse vlaai zelf bakken? Met deze recepten gaat het zeker lukken!

Het boek Vlaai en ander Limburgs gebak beschrijft hoe men zelf een heerlijke Limburgse vlaai of ander gebak kan maken. De recepten zijn overduidelijk en zelfs voor een beginnend bakker uitvoerbaar. Ze geven stap voor stap-beschrijvingen van zoveel Limburgse heerlijkkeden dat het moeilijk kiezen is waarmee te beginnen.

Prijs: € 17,90

 

Naar de webshop
3

Koken met Limburgs bier

De aanwinst voor uw verzameling kookboeken! Koken met Limburgs bier biedt u de mogelijkheid om iedereen versteld te laten staan van zeer originele streekgerechten!

Het boek Koken met Limburgs bier is een kookboek met aparte en uitdagende recepten. Koken met Limburgs bier voegt extra smaak aan de gerechten toe. Van de alcohol blijft niets over, want die vervliegt. Er staan zowel traditionele gerechten met bier beschreven alsook nieuwe recepten bedacht om de heerlijke Limburgse bieren het best tot hun recht laten komen. Absolute aanwinst voor in uw verzameling kookboeken.

Prijs: € 19,90

Naar de webshop
4

Limburg op z’n lekkerst

Van hartig tot zoet, het is de Limburgse keuken die het hem doet! Ervaar de smakelijke hoogtepunten van het zuiden zelf via de recepten in dit kookboek.

Het kookboek Limburg op zijn lekkerst is een verzameling van hartige, zoete, maar bovenal echt Limburgse recepten, die zelfs de onervaren kok de weg wijzen bij het tot stand brengen van een feestelijke, smakelijke en gezonde maaltijd. Een kookboek dat niet mag missen in uw keuken!

Prijs: € 14,90

Naar de webshop
5

Leer Limburgs koken

Koken is leuk! En hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

In Limburg werd vroeger immers anders gegeten dan in de rest van Nederland. En dat is vaak heel lekker, geen wonder dat steeds meer mensen zich afvragen hoe dat eigenlijk gaat!

Leer Limburgs koken heeft Netty Engels-Geurts met dochter Peetjie geschreven. De 40 recepten van soep tot toetje, van salade tot vleesgerecht, van knapkoek tot vlaai worden in een duidelijke stap voor stap aanwijzigingen en foto's gepresenteerd.

Prijs: € 17,90

naar de webshop

Houd jouw smaakvolle herinneringen levendig met deze Limburgse recepten!

'Zoervleesj van de mam' oftewel Limburgs zuurvlees

Ingrediënten:

  • 500 gram rund- of paardenstoofvlees
  • azijn
  • 1 el peperbolletjes
  • 2 laurierbladeren
  • 5 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • boter
  • 3 grote uien
  • Limburgse appelstroop
  • ontbijtkoek

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes. Doe het in een grote kom en giet er water/azijn bij, totdat het vlees bedekt is. Voeg dan de specerijen toe. Zet het 24 uur afgedekt in de koelkast om te marineren. Giet daarna het vlees in een vergiet en vang de marinade op. Laat het vlees goed uitlekken en dep het droog. Verhit de boter in een ruime pan met een dikke bodem. Bak hierin het vlees tot het goed bruin is. Voeg dan de kleingesneden ui toe en bak deze mee, totdat ze gekleurd zijn. Giet de marinade met de specerijen bij het vleesuienmengsel en laat het enkele uren op een klein vuur sudderen, totdat het vlees helemaal gaar is. Haal de specerijen uit de pan. Voeg 2 plakjes ontbijtkoek en 1 el stroop toe om het geheel te binden. Voeg voor een wat zoetere smaak eventueel wat meer stroop toe.

Serveer met frites of brood.

'Nonnevotten'

Ingrediënten voor 40 Nonnevotten:

  • 1000 gram Kollenberger speltbloem (verkrijgbaar bij de Bisschopsmolen, ook online)
  • 100 gram verse gist of 50 gram gedroogde gist
  • 75 gram basterdsuiker
  • 125 gram boter
  • 500 gram melk
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanille suiker
  • een snufje zout

 

Bereiding:

Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is. Los de gist op in de melk. Kneed een deeg van alle grondstoffen. Leg het deeg in een kom met daarover een theedoek. Zet de kom op een warme plaats. Laat circa 30 minuten rijzen. Verdeel het deegstuk in 40 gelijke stukjes en bol alle stukjes op. Laat de deegstukjes even loskomen. Rol de bolletjes uit tot lange slierten. Knoop de uiteindes aan elkaar tot een krakelingvorm. Laat de deegstukken circa 20 minuten rijzen. Bak in arachideolie/frituurvet op 180 graden Celsius tot de Nonnevotten goudbruin zijn. Rol ze direct na het bakken in de suiker.

 

Dit recept is u aangeboden door de Bisschopsmolen in Maastricht.

'Appeltsouwsjlaag' oftewel Limburgse dichte appelvlaai

Vlaaiboden en -deksel

Ingrediënten:

  • 2dl melk
  • 400 gram bloem
  • 20 gram verse gist
  • 50 gram boter
  • ei
  • 30 gram suiker
  • zout

Bereiding:

Doe de bloem en het zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Los de gist en de suiker op in de lauwe melk. doe dit samen met de boeter en het ei in het kuiltje gieten. Kneed een soepel gistdeeg. Dek het deeg af en laat het circa 1 uur rijzen. Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap, die de ingevette vlaaivorm bedekt. Prink de bodem een paark eer in en laat een tweede keer rijzen. Verwarm de oven op 220 graden Celsius.

 

Vulling

Ingrediënten:

  • 2 potjes appelschijfjes op sap
  • evt. rozijnen naar smaak
  • maïzena

Bereiding:

Doe de appelschijfjes in een vergiet en vang het sap op. Verwarm het sap en bind het licht met de maïzena. Laat even afkoelen en verdeel het dan over de vlaaibodem.

 

Deksel

Bereiding:

Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. leg deze op de appels en snij het overhangende deeg af. Knip met een schaar gaatjes in het deksel en laat alles nogmaals rijzen. Bak de vlaai gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven. Hij moet mooi bruin zijn en stevig aanvoelen.

 

Afwerken

Ingrediënten:

  • 1 potje abrikozenjam (van Scholtissenhof)

Bereiding:

Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en verdeelover het deksel van de vlaai. Het geheel krijgt een prachtige glas en een zoetere smaak. Laat alles op een rooster afkoelen.

 

 

Dit recept is u aangeboden door Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz.

 

 

Deel deze pagina met je familie en vrienden