Groente, fruit & kruid

Van het land op het bord

Een ritje door het Heuvelland voert je al snel langs glooiende fruitboomgaarden, akkers en boerderijen. Van die soms zeldzame plekken waar verbouwd, geteeld en geplukt wordt. Maar al te graag openen de producenten hun deuren om je hun domein te laten zien, producten te laten proeven en je de kans te bieden ze rechtstreeks vanaf het land in hun (boerderij)winkel te kopen.

Vers van het land

Van het land, rechtstreeks op het bord. Tijdens een bezoekje aan de boeren (en hun boerderijwinkels), telers en andere producenten, kun je de herkomst van al het lekkers met eigen ogen zien. Hoe vers, puur en eerlijk wil je het nog hebben?

Met Fruit Erop Uit!

'Met Fruit Erop Uit'! Dit is een samenwerkingsverband van Fruittelers uit de gemeente Eijsden-Margraten. Regelmatig organiseren zij leuke 'fruitige' evenementen en streekmarkten. Houd hiervoor hun website goed in de gaten.

Lees meer

Pluk het zelf

In de Pluktuin in Sibbe kun je zelf een prachtig boeket plukken of lekkere bessen.

Lees meer

Boerderijwinkel Bemelerhof

Bij Boerderijwinkel Bemelerhof kun je iedere dag genieten van verschillende soorten fruiten zoals bramen, aardbeien, frambozen, pruimen, appels, peren en veel meer!

Lees meer

De Oogstschuur

Van bloesem tot oogst. Al meer dan 50 jaar wordt er bij Fruitbedrijf Notermans fruit geteeld: peren, appels, aardbeien en een variëteit aan kleinfruit zoals bramen, frambozen en diverse soorten bessen. Van het eigen fruit worden stroop, jam en diverse soorten sappen gemaakt. Daarnaast bestaat het assortiment in winkel 'de Oogstschuur' uit eigen honing, een delicate seizoenssortering aan Limburgse streekproducten en de dagelijkse groente en fruit van over de grenzen. Wim Notermans leidt gasten graag rond door een modern maar ambachtelijk fruitbedrijf. En waar mogelijk kun je zelf enkele handelingen verrichten, zodat jij je voor even fruitteler kunt voelen.

Lees meer

Al eeuwen lang is het verwerken van appels en peren tot stroop een ware cultuur in Zuid-Limburg. Op ambachtelijke en traditionele wijze worden op diverse plaatsen in het Zuid-Limburgse de appels en peren zonder toevoeging van kleur-, geur- en smaakstoffen gekookt tot de meest heerlijke stropen. De stroop is heerlijk op brood, pannenkoek of in het typisch Limburgse gerecht Zuurvlees. Maar doe eens gek: smeer een lik stroop van Stroopfabriek Canisius Henssen in Schinnen op een boterham met kaas of gebakken pastei. Zo eten wij 'm het liefst!

Vers op het bord

Is de zomer de tijd van het jaar om het vers geplukte fruit bij de vele stalletjes langs de weg in het Heuvelland te proeven, in het najaar geniet je vooral van het fruit zoals dat verwerkt is in allerlei streekgerechten, zoetig- en hartigheden.

Restaurant Cuba Libre

Restaurant Cuba Libre in Vijlen serveert verrassende cubaanse gerechten, en allemaal vervaardigd van ingrediënten uit de streek. Zoals bijvoorbeeld Conejo en Caribe preparado: Konijn met kruiden, knoflook en pepers.

Lees meer

Boscafé 't Hijgend Hert

Bij Boscafé 't Hijgend Hert in Vijlen serveren ze een heerlijke pruimenjenever: Vielener Prümke, speciaal voor hen gemaakt.

Lees meer

Hotel-Restaurant de Oude Brouwerij

Hotel-Restaurant de Oude Brouwerij in Mechelen bakt regelmatig, en zeker in de oogstmaanden, huisgemaakt gebak en vlaai voor bij een lekker bakje Laurentis koffie. Wat dacht u van aardbei-rabarber kruimelvlaai of de niet-te-versmaken perentaart van biologische peren, geplukt in de hoogstam boomgaarden. Hmmm!

Lees meer

Delicatessenzaken, boerderijwinkels & ijsboerderijen

Met zoveel mooie en pure smaken, beschikt Zuid-Limburg inmiddels over aardig wat delicatessen waar deze in verwerkt worden én ook: sfeervolle delicatessenzaken waar ze door echte smaakmakers en kenners verkocht worden.

De Zeute Aardbei

De Zeute Aardbei in Noorbeek. Aardbeienjam, aardbeienchutney, aardbeiensap en nog veel meer met aardbei! De variatie aan producten die ze bij De Zeute Aardbei hebben bedacht zijn te leuk en te lekker om niet te proberen.

Lees meer

Paul's IJsboerderij

Paul's IJsboerderij in Wijlre. Verrassende smaken, elke dag anders en volgens eigen receptuur. Niet voor niet staan jong en oud in de rij te wachten.

Lees meer

De Eyserhalte

De Eyserhalte in Eys-Wittem is van oorsprong een fruitbedrijf, maar inmiddels is het uitgegroeid tot dé delicatessenspecialist van Zuid-Limburg. Met huisgemaakte delicatessen als jams, chutneys en dressings, tapenades, azijnen, soepen en salades. Vers brood, broodjes en vlaai op zondag? Ook dat kan!

Lees meer

Hoeve Scholtissenhof

Hoeve Scholtissenhof staat voor genieten in een ongedwongen sfeer! Het is een ideale plek om te ontspannen na een wandeling of fietstour. Het ijs wordt gemaakt volgens eigen recept en de wafels zijn niet te versmaden!

Lees meer

Aan de slag met kruid en fruit

Meer weten over wat je allemaal kunt doen met biologisch geteelde kruiden of eten uit de natuur? Wil je er thuis graag zelf mee aan de slag?

Kruidenproeverij LindenGroen

Kruidenproeverij LindenGroen geeft kruidenworkshops, florawandelingen met kruidige tekst en uitleg en alles wat daar tussenin ligt. Van anderhalf uur tot een dagdeel, alles is mogelijk. Denk aan een ontbijt met kruiden omelet, dan de benen strekken om te eindigen met een korte workshop over de medicinale en culinaire werking van kruiden.

Lees meer

Hoeve Scholtissenhof

Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz organiseert creatieve workshops, high tea, picknicks en huifkartochten. Samen met de winkeltjes, het terras op de binnenhof en de verbouwde stallen maakt de hoeve compleet. Bij deze karakteristieke carréboerderij uit de 15de eeuw proef je eigengemaakt ambachtelijk ijs, vers gebakken wafels volgens oud familierecept en overheerlijke Limburgse vlaai.

lees meer

De Auw Stoof confits

Volg een cursus wecken bij De Auw Stoof confits! Krijg uitleg over het onstaan van het wecken en maak zelf een eigen lekkernij. Het receptuur krijgt u mee naar huis. Ook kunt u de workshop uitbreiden met een proeverij of drankarrangement.

Lees meer

Probeer ook eens dit heerlijke voorgerecht thuis te maken....

Geitenkaasje uit de oven met een Siroop van de jonge scheuten van de Blauwspar (voorgerecht)

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4  zachte geitenkaasjes (bijv. crottin de chavignol)
  • 4  el Eyserhalte siroop van jonge scheuten van blauwspar (flesje 80ml)
  • 50 g pijnboompitten
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 2 el witte balsamico-azijn
  • 200 g mesclun (melange van jonge slablaadjes)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de kaasjes op een met bakpapier bekleed bakblik, besprenkel ze met 1 el siroop en bak ze ca. 10 min. Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan. Doe 2 el dennensiroop met de olie en de azijn in een schone jam- of weckpot. Sluit en schud tot een vinaigrette. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verdeel de mesclun over 4 borden. Sprenkel de vinaigrette erover. Leg de kaas op de salade. Lepel de rest van de dennensiroop erover en bestrooi met de pijnboompitten en extra peper naar smaak.

Bereiden ± 10 min. /oven ± 10 min.

Dennensiroop wordt in de keuken van Eyserhalte gemaakt van de jonge scheuten van blauwsparren uit de omgeving van Eys.


Tip:
Doe voor een feestaperitief een scheutje siroop in een flute en schenk er mousserende witte wijn bij (bijv. cava, crémant of prosecco).

 

Dit recept is u aangeboden door de Eyserhalte in Eys.

Nog meer lekkers...

Deel deze pagina met je familie en vrienden